null Beeld

Kun je nog veilig met contant geld betalen (in tijden van het coronavirus)?

Bij veel winkels wordt geadviseerd om met de pinpas te betalen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Toch is het soms fijn om contant geld bij je te hebben. Maar hoe 'vies' is contant geld in tijden van het coronavirus nu echt?

En hoe groot is de kans dat het coronavirus zich aan contant geld hecht?

Contant geld en het coronavirus

Het Australian Centre for Disease Preparedness heeft onderzocht of het coronavirus kan overleven op contant geld. En wat blijkt? In tegenstelling tot de gewone griep, die 17 dagen kan overleven op contant geld, kan het coronavirus maar liefst 28 dagen blijven leven op contant geld. Wel overleeft het virus alleen als het zich bevindt op kamertemperatuur.

Andere bacteriën

Niet alleen het virus COVID-19 hecht zich aan contant geld, uit een eerder onderzoek in 2017 bleek al dat een biljet meer dan honderdverschillende, levende bacteriën kan bevatten. Dit zijn ziektekiemen die zich kunnen verspreiden.

Lees ook:

Oppassen met coronavirus: dít zijn de vaakst besmette delen van de auto

Ziek

Het is geen prettig idee dat honderden ziektekiemen en bacteriën aan geld kunnen hechten. Toch is het er niet gelijk mee gezegd dat je er ook ziek van kunt worden. Debbie Eagles, adjunct-directeur van het Australian Center for Disease Preparedness, geeft aan dat de hoeveelheid virus die nodig is om je daadwerkelijk ziek te kunnen maken nog moet worden bepaald. Ook laten andere onderzoekers weten aan de BBC dat de verspreiding van het coronavirus door objecten nog verder onderzocht moet worden.

Advies

Wat kun je nu het beste doen? Omdat in veel winkels wordt geadviseerd om met de pin te betalen, wordt daarom ook geadviseerd om dit zo veel mogelijk te doen. Kom je toch in aanraking met contant geld? Zorg dan dat je handcontact vermijdt en was daarna je handen met zeep. Als je niet direct je handen kunt wassen met zeep, staan er in veel winkels handreiniger die je kunt gebruiken om je handen te ontsmetten.

Bron | Real Simple

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden