null Beeld ANP
Beeld ANP

Koningspaar afgewezen als vrijwilligers op het stembureau

Vanwege de coronamaatregelen ziet stemmen er dit jaar iets anders uit. Om zo veel mogelijk mensen op een veilige manier hun stem uit te laten brengen, was de vraag naar extra vrijwilligers de afgelopen tijd groot. Er werden namelijk zo’n 70.000 vrijwilligers gezocht. Ook het koningspaar Willem-Alexander en Máxima wilde graag helpen op het stembureau, maar die werden als vrijwilligers afgewezen. 

Je wordt dit jaar dus niet helaas door de koning welkom geheten bij de stembus.

Koningspaar afgewezen als vrijwilligers op het stembureau

Vele handen maken licht werk, en dus gaven ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich dit jaar op als vrijwilligers op het stembureau bij de gemeente Den Haag. Maar voor wie zich er al op verheugde om straks bij de stembus door het koningspaar welkom geheten te worden, hebben we spijtig nieuws: er waren in deze gemeente al voldoende aanmeldingen. Daarom zijn de koning en koningin afgewezen als vrijwilligers op het stembureau, zo liet Willem-Alexander weten in een online werkbezoek over de voorbereidingen rondom de verkiezingen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dit in goed overleg besloten.

Tijdens de onlinebijeenkomst werd ook gevraagd of het koningspaar is afgewezen uit vrees voor drukte op het stembureau als de koning en koningin hier als vrijwilligers zouden komen helpen. Op die vraag werd niet inhoudelijk gereageerd.

Lees ook: Schone potloden, briefstemmen en ‘early voting’: zó gaat stemmen in coronatijd

Extra voorbereidingen

In het online werkbezoek kwamen de extra voorbereidingen rondom de Tweede Kamerverkiezingen aan bod. Zo zijn er speciale wetten en nieuwe protocollen voor het tellen van de stembiljetten opgezet. Ook is de termijn voor het vaststellen van de einduitslag verlengd tot 22 maart. Daarnaast zijn er dus extra vrijwilligers geworven die helpen met het tellen, mensen informeren over de coronamaatregelen, en zorgen dat er niet te veel mensen tegelijkertijd naar binnen gaan. Ook zijn er reserve-stembureauleden geworven. Deze moeten invallen in het geval dat medewerkers door coronaklachten thuis moeten blijven tijdens de verkiezingen.

Tijdens het online werkbezoek van de koning benadrukte hij dat hij hoopt dat er zo veel mogelijk mensen gebruik zullen maken van hun democratisch recht om te stemmen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, NLvoorelkaar

Beeld | ANP

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden