null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Koningsdagweetje: dit is de verklaring van de kleuren van de Nederlandse vlag

Op Koningsdag, tijdens de Nationale Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag hangt Nederland weer vol met rood-wit-blauwe vlaggen. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom onze Nederlandse vlag drie kleuren is, zoals we 'm kennen?

De rood-wit-blauwe kleur kent een mysterieuze geschiedenis. Diverse historici hebben zich over het onderwerp gebogen, maar de exacte verklaring is tot op de dag van vandaag niet zeker.

Verschillende verhalen over kleuren Nederlandse vlag

De vlag zoals we die nu kennen, werd in 1663 officieel ingevoerd als vlag van de Nederlandse republiek. De officiële benaming voor de kleuren van de Nederlandse vlag zijn ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’. Over de betekenis van de drie tinten bestaan verschillende theorieën. Sommige onderzoekers stellen dat deze drie kleuren vroeger symbool stonden voor de samenleving: rood symboliseerde het volk, wit stond voor de kerk en blauw voor de adel. Ook is een verklaring dat de driekleur is gekozen, omdat het de kleuren waren van de jachthoorn van Willem van Oranje.

Oranje, blanje, bleu

Hoewel de herkomst onduidelijk is, weten onderzoekers wel dat de kleurencombinatie, zoals we die nu kennen in de loop der jaren is veranderd. De eerste vlag van Nederland bestond uit de driekleur oranje-wit-blauw, ook wel oranje-blanje-bleu genoemd. Volgens sommige historici is deze versie van Willem van Oranje niet overal in het land ingevoerd en bestonden er in die tijd zowel oranje-wit-blauwe vlaggen als rood-wit-blauwe vlaggen.

Lees ook:

Woningsdag of Balkoningsdag? Dit wordt het weer op Koningsdag

Vandaag is rood

In 1652 werden uiteindelijk alle oranje-wit-blauwe exemplaren vervangen door de rood-wit-blauwe vlag. Volgens onderzoekers zijn ook hier diverse verklaringen voor te geven. Zo zou de stof die voor de vlaggen werd gebruikt goedkoper zijn in de kleur rood. De kleur oranje die toen werd gebruikt, werd gemaakt van kleurstoffen uit relatief kostbare planten en verkleurde snel. Rood was bovendien beter zichtbaar. Andere historici stellen dat de rode kleur werd ingevoerd als protest tegen de (te) grote macht van de Oranjes.

Gevoel van nationalisme

In de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog heeft de NSB geprobeerd oranje weer in te voeren. De driekleur met oranje zou volgens hen de ‘echte’ Nederlandse vlag zijn en een gevoel van nationalisme oproepen. Omdat er onduidelijkheid bestond over welke kleurencombinatie als nationale vlag werd gezien, heeft koningin Wilhelmina in 1937 ingegrepen door het rood-wit-blauw officieel vast te laten leggen in een zeer kort koninklijk besluit.

Bron| infonu.nl

Beeld| Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden