null Beeld ROBIN UTRECHT
Beeld ROBIN UTRECHT

Koningin Máxima wordt nog altijd ondertiteld: ‘Ik vind het onwaardig’

Koningin Máxima werd op 19 mei 2001 officieel Nederlander. Achttien jaar later, spreekt ze prima Nederlands, maar nog altijd wordt ze ondertiteld. 

Dat moet maar eens afgelopen zijn, vinden de Rijksvoorlichtingsdienst en royaltyverslaggever Marc van der Linden.

'Koningin Máxima kent de finesses van de taal'

Marc stoorde zich tijdens een documentaire over Máxima aan de ondertiteling die ze constant kreeg. "Nederlandse televisiemakers hebben de neiging snel te kiezen voor ondertiteling", pent hij in zijn column voor Weekend. Hij neemt Brabantse, Vlaamse en Limburgse accenten als voorbeeld, maar dus ook onze koningin. "De Rijksvoorlichtingsdienst, die streng waakt over het imago van de Oranjes, wil ook niet dat de koningin ondertiteld wordt. Wat mij betreft terecht, Máxima spreekt goed Nederlands. Ze kent de finesses van de taal, kan er grappen in maken."

Te snel praten

Maar tuurlijk, geeft Marc ook toe, je hoort nog altijd wel dat Nederlands niet Máxima's moedertaal is. En: "Máxima kan zo enthousiast over haar werk vertellen, dat ze weleens verstrikt raakt in de lengte van een zin", legt Marc uit. "Voor televisiemakers is dat niet fijn. Die willen graag korte, bondige citaten die gemakkelijk tussen de beelden geplakt kunnen worden. (...) De koningin heeft verder de neiging te snel te praten. Eveneens uit enthousiasme, maar het komt de verstaanbaarheid niet ten goede."

Onwaardig

Desondanks vindt Marc het 'onwaardig' om alles wat Máxima zegt te ondertitelen. "Taal is ook de ander kunnen verstaan of daar een beetje moeite voor willen doen. Als we iedereen die een beetje anders praat gaan ondertitelen, verstaan we op een dag niemand meer."

Lingo

Leuk weetje: om Nederlands te leren, keek Máxima naar Lingo. Dit vertelde ze eens bij een bezoek aan Marokkaanse moeders. En ze keek er nog steeds naar met de prinsessen, om ze goed te leren spellen. Geen beter programma om onze taal te leren, toch?

Voor de taalliefhebbers, die hier vast smakelijk om kunnen lachen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weekend, AD

Beeld | ANP

Faye HeijnisROBIN UTRECHT

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden