null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Komt het coronavirus elke winter weer terug, net als de normale griep?

Elk jaar is rond deze tijd het griepseizoen van kracht, maar dat kreeg er dit jaar concurrentie bij van het coronavirus. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een coronamedicijn en starten we begin volgend jaar met de eerste inentingen. Toch denken artsen niet dat we daarmee het coronavirus volledig uitroeien, maar dat het elke winter, net als de normale griep, weer terugkomt. Daardoor zal de komende jaren 's winters de druk op de ziekenhuizen weer toenemen. 

Sommige artsen pleiten daarom ook voor speciaal winterpersoneel en reserve IC's.

Het coronavirus komt elke winter terug

Het coronavaccin is bijna beschikbaar, maar dat betekent niet dat we daarmee vanaf volgend jaar ook voorgoed van het coronavirus af zijn. Volgens Hans Kuijsten, intensivist in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, zal het coronavirus in de winter weer terugkomen, maar dan wel in een minder grote golf dan nu. Aan het AD vertelt hij dat we daardoor naar seizoenarbeiders in de zorg toe zouden moeten. Bijvoorbeeld door middel van een systeem waar mensen in de winter als reservist op de IC kunnen werken.

Naast de druk op het zorgpersoneel hing ons dit jaar ook een tekort aan IC-bedden boven het hoofd. Daarom vertelt Peter van der Voort, hoofd intensive care bij UMC Groningen, aan het AD dat hij in zijn ziekenhuis graag met een reserve-ic zou willen werken. Normaal kun je die voor andere dingen gebruiken, maar bij nood kan dit snel worden omgezet tot extra intensive care. Ook dan heb je flexibel personeel nodig met een ic-basis.

Griep en coronavirus

Omdat de besmettingsaantallen de afgelopen tijd weer fors toenamen, zitten we opnieuw in een harde lockdown. Dit moet onder andere de druk op de ziekenhuizen verminderen. Simone Gielen, medisch leider acute zorg en intensivist in Bernhoven in Uden, legt uit dat ook zonder het coronavirus het griepseizoen elk jaar al voor een kleine crisis in het ziekenhuis zorgt. Ook Gielen acht de kans groot dat er in de aankomende winters daardoor een dubbele golf ontstaat van het coronavirus en influenza, het normale griepvirus. En ook Van der Voort ziet de terugkerende wintergolf als een reëel scenario.

Lees ook: 6 tekenen dat je het coronavirus al hebt gehad zonder dat je het doorhad

Coronavaccin

Dat ondanks de komst van een coronavaccin de kans groot is dat we elke winter opnieuw te maken krijgen met een nieuwe golf van het coronavirus heeft volgens de artsen te maken de werking van het vaccin. Het hangt bijvoorbeeld af van de vaccinatiegraad, hoe goed het vaccin werkt, wat het doet voor de verspreiding van het virus en hoe snel het coronavirus zich muteert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden