null Beeld

Kom van die roze wolk

null Beeld

null Beeld

Natuurlijk hoort jouw relatie niet bij de 36% van de huwelijken die stranden. En toch is het verstandig om stil te staan bij hoe het leven er uitziet na een eventuele scheiding, zeker voor vrouwen.

Wist je dat vrouwen er na een scheiding ongeveer 23% op achteruit gaan? Dat zijn heel wat minder leuke laarzen en jurkjes, minder verre vakantiebestemmingen en andere uitgaven die dan niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Mannen gaan er – wrang genoeg – juist met 7% op vóóruit.

Parttime werken is niet veel

Scheiden is vooral een financieel risico voor vrouwen die financieel afhankelijk zijn van hun partner. Dat is in veel gezinnen het geval. Hij heeft een fulltime baan, zij werkt een paar ochtenden per week om op tijd thuis te zijn voor als de kinderen uit school komen. Doorgroeien naar een beter betaalde baan zit er voorlopig niet in, want in het spitsuur van het leven eist de zorg voor de kinderen alle aandacht en energie op.

Financieel onafhankelijk

Maar met een parttime baan kun je geen gezin onderhouden, mocht je er alleen voor komen te staan. Zelfs als je partneralimentatie krijgt, moeten er financiële offers worden gebracht. En bovendien: je wilt juist nieuw bestaan opbouwen zónder die ex?

Andere taakverdeling

Veel vrouwen zouden misschien voor een andere taakverdeling in huis kiezen als ze zich meer bewust zouden zijn van de financiële risico’s van parttime werken op de langere termijn. Welke dat zijn, is voor te rekenen door een financieel planner. Deze kan becijferen wat er met het gezinsinkomen gebeurt als zo’n ingrijpend life event als echtscheiding plaatsvindt. Hij kan benaderen hoeveel je nodig hebt (en tekort komt) als je er alleen voor komt te staan.

Bespreek het met je partner

Spreek jouw wensen uit en onderzoek samen met je partner de mogelijkheden. Als jij meer wilt werken, moet je partner waarschijnlijk vaker voor de kinderen zorgen. Misschien is daar enige overtuigingskracht voor nodig. Maar waarschijnlijk is het voor hem een prettige gedachte dat jij je (geld)zaken goed regelt.

Wil jij ook grip op je geld en inzicht in jouw financiële toekomst? Doe dan de online cursus Slim met geld bij de Libelle Academy. Deze is tijdelijk gratis!

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden