null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

KNMI waarschuwt: dít zijn de gevolgen van klimaatverandering in Nederland

Over de hele wereld worden de gevolgen van klimaatverandering steeds groter. Ook in Nederland zijn de risico’s ernstiger en blijkt uit een rapport van de KNMI dat eerdere verwachtingen moeten worden bijgesteld. We leggen je uit wat we van de gevolgen van klimaatverandering in Nederland kunnen merken. 

Van extreme buien in de zomer tot meer droogte in ons land: dít zijn de risico’s.

Gevolgen van klimaatverandering in Nederland

Uit het onderzoeksrapport Klimaatsignaal ’21 van de KNMI over de gevolgen van klimaatverandering in Nederland blijkt dat de risico’s groter worden. In 2014 werd nog rekening gehouden met een maximale stijging van de zeespiegel van 1 meter, maar nu blijkt dat dit kan oplopen tot 1,2 meter. En als het smelten van de ijskap op de Zuidpool versnelt, kan dit tegen het eind van deze eeuw zelfs al 2 meter worden. Het KNMI combineerde naast de eigen resultaten ook de bevindingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Uit beide onderzoeken kan worden geconcludeerd dat het klimaat in Nederland steeds sneller verandert.

Extreme buien in de zomer

Een van de andere gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland is dat de zwaarst buien in de zomer nog extremer worden. Ook wordt verwacht dat de kans op valwinden tijdens zware onweersbuien zal toenemen. Dit jaar bleek op 18 juni in Leersum al hoe ernstig dit soort valwinden kunnen zijn. Toen raakten negen mensen gewond en werd er miljoenen euro’s aan schade aangericht.

Meer droogte

Door de stijgende temperaturen in ons land kunnen we in het voorjaar en de zomer de komende jaren nog meer droogte verwachten. De periodes van hitte en droogte kunnen in de toekomst ook langer aanhouden. Dat komt doordat de zogenoemde straalstroom – een zeer sterke wind op 9 tot 10 kilometer hoogte - door klimaatverandering zwakker kan worden. Doordat de temperatuurverschillen tussen de polen en tropen op den duur steeds meer afnemen, kan ook de kracht van de staalstroom verminderen. Hierdoor kan een bepaald weerstype langer blijven hangen.

Lees ook:

Groener en milieubewuster leven, zó (makkelijk) pak je dat aan

Orkanen

Het KNMI verwacht dat door de klimaatverandering in het Caribische deel van Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) ook meer extreem weer zal ontstaan. Bijvoorbeeld krachtigere orkanen met meer neerslag. De overblijfselen van dit soort orkanen kunnen zelfs de Noordzee bereiken en in Nederland voor veel regen en wind zorgen.

Opwarming van de aarde

Het onderzoeksrapport van de KNMI is een tussentijds overzicht van de stand van zaken. Hieruit blijkt dat met de huidige uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen de grens van de 1,5 graad opwarming van de aarde ten opzichte van de pre-industriële tijd al binnen tien jaar een feit kan zijn. De IPCC stelde eerder al vast dat de opwarming van de aarde door de mens is veroorzaakt. Aan het eind van deze maand is er in Glasgow een belangrijke klimaattop, de COP26, waar leiders van allerlei landen samenkomen om zich te buigen over oplossingen voor de opwarming van de aarde.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden