null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Klimaatexperts: ‘In de toekomst zullen we dit een koele zomer noemen’

Breekt het zweet je al uit bij de gedachte dat deze hittegolf nog twee weken kan gaan duren? In de toekomst zullen ze dit een lachertje vinden, voorspellen klimaatdeskundigen.

Onze klein-, achterklein-, achterachterklein- of achterachterachterkleinkinderen zullen de zomer van 2018 als koel bestempelen, denken de experts.

Meer en hetere hittegolven

Eh, wát? Koel?! Jij verslikt je nu waarschijnlijk in je ijskoffie. We stevenen af op de veertig graden en hebben het absolute droogterecord van 1976 verbroken! Inderdaad. En dat is iets wat in de toekomst nog veel vaker gaat gebeuren, aldus de klimaatdeskundigen. Waar hittegolven een eeuw geleden eens in de twintig jaar plaatsvonden, laten de weergoden er nu om de twee à drie jaar eentje los – die dan ook nog eens drie graden warmer is dan toen.

Zomerhitte 2018 toch uitzonderlijk

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd neemt het aantal hittegolven toe. Zelfs in Noord-Europa, wat volgens KNMI-klimaatdeskundige Geert Jan van Oldenborgh wel héél uniek is. Dankzij het hogedrukgebied boven Scandinavië krijgen wij door de noordoostelijke wind nu een aanvoer van veel zonneschijn en dampende temperaturen. De opwarming van de aarde valt echt niet meer te ontkennen...

Nóg heter in augustus

Klimaatexpert Van Oldenborgh sluit overigens niet uit dat het in augustus nóg heter kan worden dan nu. Want: "Als de droogte blijft, zal de warmte ook toenemen." Het hangt volgens hem allemaal af van het hogedrukgebied boven Scandinavië. Maar niets zo veranderlijk als het weer: "Het kan ook over vijftien dagen afgelopen zijn."

Of we nu elk jaar zo'n broeierige zomer kunnen verwachten? Dat niet per se, aldus Van Oldenborgh tegen nos.nl. "De trend is wel dat de zon zich meer laat zien, maar niet zoals de afgelopen drie maanden. Die waren echt uitzonderlijk."

Ook interessant om te lezen

Bron | NOS

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden