null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kleinschalige studie: ‘Plek van lichaamsvet bepaalt risico van overgewicht bij coronavirus’

Niet iedereen met overgewicht loopt extra gevaar wanneer

zij besmet raken met het coronavirus. Hoeveel invloed overgewicht heeft op het

verloop van een coronabesmetting, heeft vooral te maken met de plek waarop

vetcellen zich opgeslagen hebben.

Dat is

de conclusie die onderzoekers van het Franciscus Gasthuis

& Vlietland in Rotterdam trekken na een kleinschalig eigen onderzoek.

Coronavirus en overgewicht

Al sinds maart 2020, toen het coronavirus in Nederland uitbrak, wordt regelmatig gesproken en geschreven over het verhoogde risico dat mensen met overgewicht hebben. Zo meldde IC-baas Diederik Gommers eind maart dat 80 procent van de mensen op de intensive care overgewicht had. Hij waarschuwde toen al voor een verhoogd risico voor een ernstigere afloop van het coronavirus, wanneer je overgewicht of obesitas hebt.

Verschillende risico’s

Een kleinschalig onderzoek stelt nu dat het verhoogde risico op een ernstig verloop van het coronavirus niet voor iedereen met overgewicht geldt. De plekken waarop vet zich opgeslagen heeft op je lichaam, spelen volgens de onderzoekers namelijk een grote rol. Mensen met meer buikvet zouden bijvoorbeeld meer in de gevarenzone zitten als het komt tot een coronabesmetting dan mensen die wat extra pondjes op de heupen hebben. Deze conclusie trekken wetenschappers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam in hun studie.

Kleinschalige Nederlandse studie

Arts-onderzoeker Cathelijne van Zelst volgde samen met haar collega’s 86 patiënten met het coronavirus en overgewicht, vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Van deze groep kregen 31 patiënten ernstige complicaties met hun longen. Naast het gewicht van de coronapatiënten in het ziekenhuis, keken de onderzoekers ook naar andere symptomen van een ongezondere levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol.

Maar daaruit bleek dat die factoren een aanzienlijk minder grote rol spelen dan de buikomvang. Wanneer de buikomvang van iemand met overgewicht groot is, loopt hij of zij volgens dit onderzoek dus meer kans op een ernstig verloop van het coronavirus.

Hormonen en ontstekingsstofjes

In april vertelde internist en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC ook al aan AD over het verband tussen overgewicht en het coronavirus, waarbij ze specifiek buikvet benoemde. Ze legde toen uit dat door dit specifieke vet constant hormonen en ontstekingsstofjes worden aangemaakt. Hier reageert het immuunsysteem op, waardoor het extra actief is. Maar juist omdat het immuunsysteem ingezet wordt binnen het eigen lichaam, kan het minder goed op indringers van buiten het lichaam reageren. Daardoor kan het coronavirus zich bij mensen met overgewicht of obesitas mogelijk sneller in het lichaam verspreiden, waardoor zij hier ernstiger ziek van worden. Deze nieuwe studie lijkt dit dus te bevestigen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden