null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kinderwens? Bij deze huisartsen kun je terecht voor een erfelijkheidstest

Stellen met een kinderwens kunnen bij zes huisartsen in Groningen of Friesland terecht om zich te laten testen op genetische aandoeningen. Hiermee kunnen mensen al voor een eventuele zwangerschap onderzoek laten doen naar de verhoogde kans op het krijgen van een ernstig ziek kind. Het is voor het eerst dat huisartsen nauw bij erfelijkheidsonderzoek zijn betrokken.

De betreffende huisartsen zijn speciaal opgeleid voor het uitvoeren van de DNA-dragerschapstest, zoals de erfelijkheidstest wordt genoemd. De test is vanaf half mei beschikbaar, zo meldt De Telegraaf.

Ernstige erfelijke ziektes

De test kan aantonen of een van de toekomstige ouders drager is van een van de zeventig ernstige erfelijke ziektes die worden onderzocht. Deze ziektes zijn aangeboren of beginnen op jonge leeftijd.

Ze leiden tot ernstige lichamelijke problemen, verstandelijke beperkingen, zijn moeilijk of niet te behandelen en kunnen leiden tot vroeg overlijden, zo bericht nu.nl.

Bloedtest

Hoe werkt de test? De betrokken huisartsen onderzoeken via een bloedtest bij beide partners of zij drager zijn van dezelfde ernstige erfelijke ziekte. Volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is de kans één op honderdvijftig dat zowel de man als de vrouw drager zijn van dezelfde erfelijke ziekte.

Als dit het geval is, dan is er een kans van 25 procent dat hun baby die ziekte daadwerkelijk krijgt. Stellen in die situatie worden doorverwezen naar het UMCG voor nader overleg over de uitvoering van hun kinderwens.

Vlokkentest

Het ziekenhuis in Groningen heeft de test de afgelopen twee jaar onderzocht. Volgens hoogleraar klinische genetica Irene van Langen was dat “op uitdrukkelijk verzoek van stellen, die ons zeiden ‘niet ziek’ te zijn en dus ook niet naar het ziekenhuis te willen.”

Stellen die toch besluiten zwanger te worden, kunnen na de conceptie met een vlokkentest nagaan of de vrucht inderdaad een ernstige ziekte heeft, zo bericht lindanieuws.nl.

Kosten

Toekomstige ouders die zo'n dragerschapstest willen laten uitvoeren, kunnen terecht bij zes huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. Dat kan ook als zij daar geen patiënt zijn. De kosten voor de test bedragen 950 euro en worden nog niet gedekt via de ziektekostenverzekering.

Het UMCG verwacht dat in de toekomst meer huisartsen en ook verloskundigen na een nadere opleiding de test kunnen aanbieden.

Bron | nu.nl, telegraaf.nl en lindanieuws.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Voor make-up kun je een heleboel verschillende kwasten gebruiken, maar welke kwast gebruik je nou precies waarvoor? Beauty-expert Carmen Zomers legt het je in deze video haarfijn uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden