null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kinderen gaan steeds minder naar de tandarts. Dít is waarom

Nederlandse tandartsen hebben alarm geslagen: er zijn honderdduizenden kinderen die nog nooit naar de tandarts zijn geweest. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) legt de schuld bij de zorgverzekeringen.

Waarom er zoveel kinderen zijn die nooit naar de tandarts gaan, komt waarschijnlijk doordat een heleboel ouders denken dat de tandarts geld kost. Volwassenen moeten voor de tandarts aanvullend verzekerd zijn, maar bij kinderen tot achttien jaar zit dit gewoon in het basispakket.

Verantwoordelijkheid van zorgverzekering

De Nederlandse tandartsen vinden daarom dat zorgverzekeringen dit beter moeten communiceren. Bovendien kunnen zij in hun systeem zien wélke ouders nooit met hun kind naar de tandarts gaan, terwijl dit voor tandartsen zelf moeilijk of niet te achterhalen is. Toch werken zorgverzekeringen tot nu toe niet echt mee.

Grote resultaten

Bij een verzekeraar die wel gehoor gaf aan het verzoek, DSW, waren de resultaten opvallend: bijna de helft van de ouders die een brief ontvingen, gingen alsnog met hun kinderen naar de tandarts voor een controle. Wanneer alle zorgverzekeraars meewerken, zou het probleem dus voor een heel groot deel opgelost kunnen worden.

Lastig probleem

ANT denkt dat verzekeraars hun eigen financiën belangrijker vinden dan de zorgplicht naar de samenleving. Zorgverzekeraars ontkennen dit en leggen uit dat meewerken lastig is vanwege de aangescherpte privacywet. Hierdoor mogen ze niet zomaar in de gegevens van hun klanten kijken. De regering is nu gevraagd om in actie te komen, zodat kinderen in de toekomst wél gewoon naar de tandarts komen. Dat scheelt natuurlijk ook weer een heleboel tandartskosten in de toekomst, omdat gebitsproblemen zo op tijd verholpen kunnen worden.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden