null Beeld

Kind en hond in huis? Leer je kind deze tien regels

Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar helaas kan het ook fout gaan. Nog te vaak gebeurt het dat kinderen worden gebeten. Meestal komt dat doordat kind en hond elkaar niet goed begrijpen. 

Jaarlijks worden er in ons land 150.000 mensen door een hond gebeten, zo meldt het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). De meeste bijtincidenten vinden thuis plaats met de eigen of een bekende hond. Jonge kinderen zijn vaak het slachtoffer. Soms doen kinderen bewust of onbewust iets waardoor de hond bijt. Hoe jonger de kinderen, des te groter de kans dat ze in het gezicht worden gebeten. Het gevolg is vaak een lelijk litteken en zelfs posttraumatische stress.

Misverstand tussen mens en hond

Het zijn allerlei soorten honden die kunnen bijten. Vaak bijt een hond uit verdediging, door een misverstand tussen mens en hond. Veel waarschuwingssignalen die honden geven, worden door mensen over het hoofd gezien of verkeerd begrepen. Kinderen zijn relatief vaak het slachtoffer. Zij doen onverwachte dingen of interpreteren het gedrag van de hond verkeerd. Meer kennis over hondengedrag en een goede begeleiding van kinderen in de omgang met honden kunnen dan ook veel problemen voorkomen.

Ook erfelijkheid en socialisatie spelen een belangrijke rol. Honden die een genetische aanleg hebben tot agressie, angst of reactiviteit, zullen eerder bijten. En een hond die als pup niet goed gesocialiseerd wordt, kan angstagressie ontwikkelen. Elke pup moet daarom al in het nest in aanraking komen met allerlei mensen, onder wie kinderen, en met allerlei andere zaken die hij in zijn latere leven zal tegenkomen. Na plaatsing dient de nieuwe eigenaar zelf aan de slag te gaan met de verdere socialisatie en opvoeding.

Tien 'gouden' regels

Het LICG heeft tien 'gouden' regels opgesteld voor kinderen over hoe ze veilig kunnen omgaan met honden. Lees ze hieronder en geef ze door aan je kinderen.

  1. Niet de hond omhelzenDe hond kan zich gevangen voelen en zich willen verdedigen. Knuffel een hond door hem rustig te aaien, bijvoorbeeld op zijn borst of opzij van zijn schouder.
  2. Eerst vragen voor je een hond aaitNiet alle honden vinden aaien prettig. De juiste volgorde bij het aaien van een hond is:• Het kind vraagt eerst aan vader of moeder of de hond geaaid mag worden.• Dan vraagt het aan de baas van de hond of de hond geaaid mag worden.• Als het kind van allebei mag aaien, mag het kind rustig een hand uitsteken en kijken of de hond naar het kind toe komt. Zo nee, dan heeft hij er geen zin in en moet de hond met rust gelaten worden.
  3. Niet op een hond af rennen, en ook niet voor een hond wegrennenIn het eerste geval kan de hond zich bedreigd voelen. In het tweede geval kan hij de achtervolging inzetten, vaak als spel, maar het kind kan daar bang van worden. Loop rustig in de buurt van honden, en roep de hond in plaats van op hem af te lopen.
  4. Niet de hond aanstarenAanstaren kan voor een hond een uitdaging of bedreiging zijn. Kijk liever langs hem heen of naar zijn staart om een hond in de gaten te houden.
  5. Niet onder de hond gaan liggen, en uiteraard ook niet op de hondAls het kind onder de hond ligt, kan de hond zich de baas voelen, en bovendien is het gezicht van het kind dan erg dicht bij zijn tanden. Als het kind op de hond gaat liggen, kan dit hem pijn doen en kan hij zich willen verdedigen. Blijf zelf staan of op een stoel zitten tijdens het spelen.
  6. Laat de hond met rust als hij eet of slaaptLaat kinderen bij de voerbak en de kluifjes van de hond vandaan blijven, hij kan ze willen verdedigen. Ook als de hond slaapt, mag het kind hem niet storen: als hij wakkerschrikt, kan hij happen.
  7. Niet in de mand of bench van de hond komenDie plek is van de hond, hij moet zich daar veilig voelen en zich rustig kunnen terugtrekken.
  8. De hond niet op zijn kop aaien, maar liever op borst of halsVeel honden vinden aaien over de kop niet prettig, ze kunnen ervan schrikken en ze kunnen denken dat het kind de baas wil spelen.
  9. Laat kinderen geen trek- of stoeispelletjes doen met de hondDaarbij gebruikt de hond zijn tanden en dat kan fout gaan. Bovendien merkt de hond snel dat hij sterker is dan het kind, waardoor hij de baas kan gaan spelen over het kind. Betere spelletjes zijn zoekspelletjes en apporteerspelletjes. Let op dat het kind niet een speeltje uit de bek van de hond probeert te pakken.
  10. Een probleem met de hond moet het kind niet zelf willen oplossenLeer het kind om dan de hulp van ouders in te roepen. In de ogen van de hond staat een kind onder hem in rang, als het kind de baas over hem speelt, zal hij dat misschien niet accepteren.

Je kunt de folder met de regels hier downloaden.

Bron | licg.nl

Foto | iStock

Bekijk ook onderstaande video over het verwijderen van vetvlekken met behulp van een krijtje.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden