null Beeld

Kim Kötter trof zoontje Muck levenloos aan: ‘Het kwam door ALTE’

Kim Kötter, voormalig Miss Universe Nederland, kreeg afgelopen weekend de schrik van haar leven. Zij trof haar zoontje Muck 'levenloos' aan in zijn bed.

Muck had een zogeheten Apparent Life Threatning Event (ALTE). "Het was het engste wat ik ooit heb meegemaakt. Het komt er in het kort op neer dat het lijkt dat je baby niet meer leeft (blauw, slap, geen adem, ogen open, schuim om zijn mondje) en dit duurde in ons geval zeven minuten” schrijft ze op haar Facebookpagina.

"Jaap was aan het werk aan de andere kant van Nederland en ik was alleen met Muck. Het was midden in de nacht. Uiteraard heb ik alles geprobeerd om Muck weer bij te krijgen.. Ik ben 112 en met name onze buren enorm dankbaar dat ze mij zo hebben bijgestaan.

Dit kan iedere baby tot drie maanden overkomen, gelukkig komt het niet zo vaak voor. Dit wens je geen enkele ouder toe… Goddank is alles goed."

Wat gebeurt er precies bij een ALTE?

ALTE is een onverwacht optredende, ogenschijnlijk levensbedreigende situatie bij een van tevoren gezond kind van nul tot twee jaar. Het kind wordt bleek, slap en/of blauw en moet door de ouder of verzorger sterk gestimuleerd worden om in leven te blijven. Zonder stimulatie zal het kind zeker overlijden. Na afloop van de ALTE lijkt het kind weer kerngezond. ALTE is een andere aandoening dan wiegendood, hoewel er wel een kleine overlap tussen beide is. Ook is het zo dat kindjes die ALTE hebben meegemaakt, of van wie een broertje of zusje het heeft gehad, waarschijnlijke een verhoogd risico lopen op wiegendood.

Wat zijn de oorzaken?

Bij ongeveer de helft van de kinderen die dit hebben meegemaakt is het mogelijk een oorzaak vast te stellen. Zo was er een jongetje dat na het braken blauw aanliep en slap werd. Hij bleek door overvoeding ALTE te hebben gekregen. Na het aanpassen van zijn voeding werden er geen problemen meer gemeld.

Meestal wordt na onderzoek en een opname geen aanwijzing voor een oorzaak gevonden.

Hoe vaak komt ALTE voor?

Het is moeilijk in te schatten hoe vaak deze aandoening voorkomt. In Nederland gaat men ervan uit dat dat bij 0,6 per 1.000 levendgeborenen gebeurt. Meestal bij kinderen jonger dan drie maanden, met een piek bij acht weken.

Wat moet je doen?

Op het moment van ALTE is adequaat handelen van levensbelang. Is je kindje slap en bleek of zelfs blauw, dan is de ademhaling misschien verstoord. Pak je kindje op, klop het op de rug, houd het ondersteboven of ga over tot reanimatie. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts of spoedeisende hulp. Omdat je kindje er na een episode klaarblijkelijk kerngezond uitziet, moet je je niet met een kluitje in het riet laten sturen. Spreek je vermoeden van ALTE uit. Hoewel er vaak geen medische oorzaak kan worden gevonden, wordt je kind meestal 48 uur opgenomen en aan de cardiopulmonale monitorbewaking gelegd. Als er na onderzoek en observatie geen reden voor de episode wordt gevonden, zal inderdaad de diagnose ALTE worden gesteld.

Bronnen: Ouders van Nu, NTVG

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden