null Beeld

Kijktips: deze bijzondere series en documentaires wil je zien

Heerlijk, af en toe een avondje op de bank. Deze nieuwe series en documentaires zijn stuk voor stuk aanraders. Van een bijzondere reis door China tot bekende moeders die jonge vrouwen begeleiden tijdens hun zwangerschap en erna. 

1. Mensjesrechten

Mensjesrechten portretteert kinderen en tieners, van over de hele wereld, die dromen over een ander leven. In deze negendelige serie zie je kinderen die op een jonge leeftijd al veel verantwoordelijkheid hebben. Dat weerhoudt ze er echter niet van om hun dromen achterna te gaan. Zo is er onder andere een aflevering over een Mongools circusmeisje, een vrolijk blind jongetje in India, een Nederlands rap-talent en een vluchtelingjongetje dat op zomerkamp in Europa mag. In de laatste aflevering worstelt een meisje met de echtscheiding van haar ouders. Bekijk hier alvast de trailer van de aflevering Meisje met een Missie (regie: Heleen D'Haens en Eva van Barneveld).

Vanaf zondagavond 25 februari zijn de Mensjesrechten films te zien om 19.25 uur op NPO 3/ ZAPP.

2. Door het hart van China

In deze nieuwe zevendelige serie reis je samen met fotograaf en China-kenner Ruben Terlou vanuit het noorden van China zuidwaarts. In bijzondere en spontane ontmoetingen staat het leven van de gewone Chinees centraal. Terlou weet met zijn innemende nieuwsgierigheid gesprekspartners te verleiden tot openhartige gesprekken en bijzondere scènes.

Door het hart van China is vanaf 14 januari elke zondagavond om 20.15 uur te zien op NPO 2.

3. My name is nobody

Ergens in een restaurant in Rome hangt een vergeelde klassenfoto. Deze foto is bijzonder, want twee jongetjes die erop staan worden later wereldberoemd: regisseur Sergio Leone en componist Ennio Morricone. Maar wie is dat jongetje dat tussen hen in staat? Voor My name is nobody ging de Nederlandse documentairemaakster Denise Janzée op zoek naar dit onbekende klasgenootje en maakte er een prachtige film over.

My name is nobody is vanaf 18 januari te zien in de filmtheaters en op picl.nl.

4. Vier handen op één buik

In een nieuw seizoen van Vier handen op één buik volgen bekende moeders opnieuw een reeks jonge vrouwen vóór, tijdens en na hun zwangerschap. Georgina Verbaan, Lucille Werner, Bobbi Eden, Monique Westenberg, Leonie ter Braak, Patty Brard, Tatum Dagelet en Kim Kötter gaan samen met de meisjes aan de slag om de hindernissen in hun leven te overwinnen en ze klaar te stomen voor het moederschap.

Vier handen op één buik is vanaf 23 januari elke dinsdagavond om 20.25 te zien op NPO 3.

5. Verlaten

Deze bijzondere documentaire gaat over mannen en vrouwen die na een langdurige relatie door hun partner zijn verlaten. Ze vertellen indringend over hun ongeloof, boosheid, onbegrip en verdriet. En over de consequenties. Tegenover hun geschiedenissen staat het verhaal van een vrouw die zelf man en kinderen verliet toen ze verliefd werd. Wat waren de consequenties van haar keuzes?

Verlaten is maandag 5 februari om 20.25 te zien op NPO 2.

6. Earth: een onvergetelijke dag

In deze documentaire neemt de BBC je gedurende één dag mee op een onvergetelijke reis over onze planeet. Zo worden onder andere bijzondere dieren op een unieke manier in beeld gebracht, ben je onder meer getuige van een babypanda op zoek naar voedsel, van een luiaard op liefdespad en van een zebrajong dat wanhopig een rivier probeert over te steken.

Earth: een onvergetelijke dag is vanaf 18 januari te zien in verschillende bioscopen.

Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden