null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kijktip: Tijd voor Max over gedragsverandering door dementie

Als er iemand in je omgeving wordt getroffen door dementie, heeft dat ingrijpende gevolgen. Tijd voor Max staat vanavond in het teken van persoonlijkheids- en gedragsveranderingen als gevolg van de ziekte en laat zien wat die allemaal met zich mee kan brengen.

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziekten. Met name bij de varianten die op jongere leeftijd ontstaan, zoals Frontotemporale dementie, begint het vaak met een verandering in het gedrag. Dat is iets wat voor de patiënt zelf niet direct te herkennen is. Ook de omgeving van de dierbare kan de veranderingen lastig verklaren. Daardoor kan het lang duren voordat er een diagnose wordt gesteld, soms gebeurt dit pas zes jaar nadat de eerste klachten zich openbaren. In die tijd is al veel schade aangericht, maar behandelingen en therapie kunnen pas na de diagnose worden ingezet.

Grote impact

Bij persoonlijkheids- en gedragsveranderingen als gevolg van dementie kun je bijvoorbeeld denken aan desoriëntatie, het verliezen van sociale vaardigheden en de versterking van bepaalde karaktereigenschappen. Die hebben niet alleen een grote impact op de patiënt zelf – die in eerste instantie vaak helemaal niets doorheeft – maar ook op zijn of haar omgeving. Zo kunnen vriendschappen ernstig op de proef worden gesteld, relaties stranden of patiënten er hun baan door verliezen.

Moeilijk te bepalen

Voor behandelend artsen en ander medisch personeel zijn deze gedragsveranderingen vaak lastig vast te stellen. "Het is nog een uitdaging hoe we het gedrag van een patiënt kunnen meten," aldus Yolande Pijnenburg van het VUmc. "Wij weten niet hoe de patiënt vroeger was, dus voor ons is het moeilijk om de mate van gedragsverandering te bepalen. Daarom speelt de partner een grote rol in dit geheel." Pijnenburg zal in deze speciale uitzending van Tijd voor Max haar onderzoeksresultaten en toekomstdroom op het gebied van Frontotemporale dementie delen, daarnaast is Prof. dr. John van Swieten te gast in de uitzending. Hij doet al jaren onderzoek naar de verschillende vormen van dementie.

Benieuwd naar deze bijzondere uitzending van Tijd voor Max? Het programma wordt op 30 april om 17.10 uur uitgezonden op NPO1. De aflevering is mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant en leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden