null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kijktip: stiefkinderen van de rekening

Stellen met jonge kinderen gaan volgens onderzoek steeds sneller uit elkaar. Als ze daarna met een nieuwe liefde een samengesteld gezin vormen, is dat prille geluk meestal van korte duur. Met als gevolg weer een scheiding, met alle gevolgen van dien voor de stiefkinderen. Stiefouders onderschatten hoe moeilijk het is om van het kind van een ander te houden. Dat is althans de strekking van deze aflevering van het tv-programma Zembla - Stiefkind van de rekening.

Volgens cijfers van het CBS gaan jonge stellen steeds sneller uit elkaar. En volgens deskundigen vinden ze relatief kort daarna ook weer een nieuwe liefde, bijvoorbeeld op een datingsite of op het schoolplein. Zo worden er algauw weer samengestelde gezinnen gevormd.

Houden van stiefkinderen

Onderzoeksprogramma Zembla onderzocht hoe het komt dat twee op de drie samengestelde gezinnen sneuvelt. En de redactie bekeek vooral wat dit betekent voor de betrokken kinderen. Die gevolgen zijn soms behoorlijk heftig: volgens advocaten en familierechters onderschatten stiefouders hoe lastig het is om van andermans kind te houden. Deze stiefkinderen zijn op hun beurt vaak nog in de rouw vanwege de scheiding van hun ouders en dulden geen nieuwe opvoeder in hun leven.

Bekijk de video

Deze uitzending van Zembla wordt uitgezonden op woensdag 6 december rond 21.15 uur bij BNNVARA op NPO2.

Beeld: iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Deze vijf planten schijnen wonderen te doen voor je nachtrust. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat precies zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden