null Beeld

Kijktip: Sign of the times, gaan vrouwen de wereld redden?

'Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren,' zo staat in het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De verklaring bestaat dit jaar zeventig jaar. Eleanor Roosevelt is de drijvende kracht achter dit belangrijke document. In de vijfdelige documentaire-serie Sign of the times gaat de EO te rade bij Roosevelts geestelijke erfgenamen, onder wie Isabel Allende en Mabel van Oranje. 

Regisseur Wilberry Jakobs trekt voor de serie de wereld over en ontmoet vrouwen die zich inzetten in de geest van Eleanor Roosevelt – weduwe van president Franklin Roosevelt, actief voorvechtster van mensenrechten en voormalig VN-afgevaardigde van de Verenigde Staten. Er wordt onder meer gesproken over de invloed van klimaatverandering, ongelijkheid tussen mensen en de betekenis van democratie. Ook is er aandacht voor rercente ontwikkelingen die te maken hebben met vrouwenrechten, zoals de Amerikaanse Women’s March, #MeToo en de March for our lives na het vuurwapendrama op een middelbare school in Florida.

Mabel van Oranje

In Sign of the times komen vrouwen die zich inzetten voor een betere wereld aan het woord. Grote internationale namen, maar ook 'onze eigen' Mabel van Oranje (zie foto hier bovenaan. Welk perspectief hebben zij nu te bieden en waar komt hun hartstocht vandaan om te strijden voor verandering? Op die vragen geven de vrouwen antwoord.

'Strijd voor mensenrechten'

"Met haar onvermoeibare strijd voor mensenrechten en sociale gerechtigheid inspireerde Eleanor Roosevelt, First Lady van de wereld, generaties vrouwen om in haar voetsporen te treden. ‘We staan vandaag op de drempel van een grootse gebeurtenis, zowel in het bestaan van de Verenigde Naties als in het bestaan van de mensheid’. Met deze woorden presenteerde Eleanor op 10 december 1948 de verklaring aan de Verenigde Naties. Ook in dat jaar wordt uit hetzelfde verlangen om collectief te werken aan een rechtvaardige wereld in Amsterdam de Wereldraad van Kerken opgericht. Onze wereld had na twee verwoestende wereldoorlogen sterke morele ijkpunten nodig. Hoe is het daar nu mee gesteld?" vraagt Sign of the times-eindredacteur Ida Overdijk zich af.

De documentairereeks Sign of the times is van zondag 24 juni tot en met zondag 22 juli te zien op NPO 2, om 22.38 uur.

Bron | EO

Foto | RVD - Jeroen van der Meyde

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden