null Beeld

Kijk jij ook altijd weer op tegen de kerst? Volgens onderzoekers ben je niet de enige

Het lijkt wel alsof de kerst bij iedereen gevoelens van geluk en blijdschap oproept. Toch zijn er ook genoeg mensen die er juist helemaal niks van moeten hebben. Heb jij dit ook en vraag jij je al jaren af hoe dit komt? Als we onderzoekers moeten geloven, is er best wel een logische verklaring voor.

Het feit dat sommige mensen helemaal niks van kerst moeten hebben, blijkt een combinatie te zijn van verschillende gevoelens. Althans, dat beweert Patricia Riddell, professor neurowetenschappen aan de universiteit van Reading.

Teleurstelling kerst

Dat we tijdens de kerstperiode gevoelens ervaren als geluk, ontzag, verrassing en liefde, zorgt er volgens haar voor dat er zowel dopamine (het beloningsstofje) als oxytocine (het knuffelhormoon) vrijkomt in ons lichaam. We kijken echter zó uit naar de kerst, dat het tot teleurstelling kan leiden.

Minder gelukkig

“Ons brein beoordeelt niet hoe gelukkig we zijn, maar meet eerder het verschil tussen hoe gelukkig we hadden verwacht te zijn en hoe gelukkig we ons uiteindelijk -maar- voelen,” aldus Riddell. Juist omdat we verwachten zo gelukkig te zijn, voelen we ons uiteindelijk minder gelukkig.

Nostalgie

Ook onze leeftijd zorgt er volgens Riddell voor dat bepaalde dingen hun emotionele intensiteit verliezen. Iets waar professor psychologie Krystine Batcho zich ook in kan vinden. Batcho ontwikkelde namelijk de zogeheten ‘Nostalgia Inventory Test'. Een test die meet hoe nostalgisch mensen zich voelen. “Op basis van onze ervaringen uit onze kindertijd heeft Kerstmis onrealistische verwachtingen gecreëerd in ons brein,” aldus Batcho. “Het is dus niet verwonderlijk dat we ons min of meer teleurgesteld voelen wanneer de kerstperiode voor de deur staat. Onze herinneringen aan hoe het vroeger was zijn immers vaak rooskleuriger dan de realiteit.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Tyla

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden