null Beeld

Kijk en huiver: dit is het allergrootste hart ter wereld

In een museum in de Canadese stad Toronto kun je nu het allergrootste hart ter wereld aanschouwen. Het kolosale hart is van een blauwe vinvis die een paar jaar geleden dood aanspoelde op een strand in Canada.

Het was voor het eerst dat wetenschappers de kans kregen om het superhart van het allergrootste dier op aarde te bewaren. Meestal zinken blauwe vinvissen namelijk naar de zeebodem als ze overlijden. Een zeldzaamheid dus!

Bijna honderdtachtig kilo

Tijdens de ontleding waren er vier mensen voor nodig om het gevaarte voorzichtig uit het karkas te halen. Met een gewicht van bijna honderdtachtig kilo en een omvang van anderhalf bij één meter groot, is dat geen wonder. Om te voorkomen dat de spier zou ontbinden, moest er 3785,4 liter formaldehyde in worden gepompt.

Toch handig, zo groot

Toch heeft de gigantische omvang van het walvishart ook praktische voordelen. Zo kan het ons mogelijk weer iets nieuws leren over alle hartfuncties en de exacte verhoudingen ervan, aldus onderzoekster Jacqueline Miller op CityNews. Zo'n megahart is tenslotte makkelijker te bestuderen dan ons kleine mensenhart.

Geplastineerd

Inmiddels heeft het superhart een mooie plek gekregen in het museum, naast het reusachtige skelet van het ruim 23 meter lange dier. Een bedrijf in Duitsland heeft het hart geplastineerd, waardoor het voor altijd te bewonderen is.

Bron | NU.nl, DeMorgen.be

Ook opmerkelijk

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden