null Beeld

Kawasaki-achtige kinderziekte die gelinkt is aan coronavirus blijkt volledig nieuwe ziekte

Een nieuwe en onbekende kinderziekte, die waarschijnlijk gelinkt is aan het coronavirus, dook vorige maand in het nieuws op. Door opvallende symptomen, zoals ontstekingen aan het hart en de ogen, dachten specialisten al snel aan de zeldzame ziekte Kawasaki. Maar dat is het niet, weten onderzoekers nu.

Hoewel er gelijkenissen zijn tussen de aandoeningen, blijkt het te gaan om een volledig nieuwe kinderziekte. De ziekte heeft inmiddels ook een naam: PIMS-TS. Vorige maand werd bekend dat twintig kinderen in Nederland besmet geweest zijn met deze aandoening. Hoe hoog dat cijfer nu exact is, is niet bekend.

Het onderzoek

Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar 58 kinderen die in ziekenhuizen in Engeland opgenomen waren. Ze onderzochten onder andere de symptomen die de kinderen hadden: buikpijn, darm- en maagproblemen, huiduitslag en oogontstekingen kwamen veel voor. Sommige kinderen hadden ook ontstekingen aan het hart of de longen. Er zijn een aantal raakvlakken met de ziekte van Kawasaki, maar volgens de onderzoekers verschilt het op nog meer gebieden. Zo hebben kinderen met deze nieuwe ziekte vaker last van buikpijn en diarree dan kinderen met Kawasaki. Ook wie de ziekte krijgt, blijkt net anders te zijn: Kawasaki treft voornamelijk kinderen van rond de vier jaar, terwijl de kinderen met de nieuwe ziekte gemiddeld negen jaar oud zijn.

Lees ook: Mensen zonder symptomen blijken nauwelijks het virus over te dragen

Nieuwe ziekte

Hoewel de ziekte dus op een aantal vlakken lijkt op Kawasaki, onderscheidt het zich ook op een aantal punten. Ook zijn er wat overeenkomsten met het toxischeshocksyndroom, maar ook dit is het niet. De onderzoekers stellen daarom dat het gaat om een nieuwe aandoening, die ze de naam PIMS-TS gegeven hebben. De kans dat een kind deze nieuwe kinderziekte krijgt blijft erg klein, ook als ze het coronavirus onder de leden hebben.

Link kinderziekte en coronavirus

Ook de link tussen deze nieuwe kinderziekte en het coronavirus is nog eens onder de loep genomen. Het verband tussen deze twee aandoeningen werd al snel na de eerste gevallen gelegd, omdat een groot aantal kinderen met PIMS-TS ook corona bleken te hebben (gehad). Ook denken de onderzoekers dat het geen toeval is dat deze nieuwe ziekte tegelijk opkomt als de pandemie. Bij de meerderheid van de patiënten met deze kinderziekte zijn antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen; dit zou volgens de specialisten ook kunnen betekenen dat PIMS-TS pas ná de corona-infectie optreedt. Dan zou het mogelijk een gevolg kunnen zijn van een overdreven reactie van het immuunsysteem, maar dit kunnen ze nog niet met zekerheid zeggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden