null Beeld

Kan mondwater je beschermen tegen besmetting met het coronavirus?

Wetenschappers hebben een nogal opmerkelijke oproep gedaan: ze vragen om meer onderzoek naar het effect van mondwater op de verspreiding van het coronavirus. Er wordt namelijk gedacht dat het goedje een beschermende werking kan hebben, maar hoe zit dat nu precies?

Wij leggen het je hier uit.

Vernietigen van buitenste laag

Onderzoekers van onder andere Cardiff University, Cambridge en de Universiteit van Colorado deden onlangs een bijzondere ontdekking. Ze kwamen er namelijk achter dat mondwater de potentie heeft om de buitenste laag van het coronavirus te vernietigen. Hierdoor kan het virus zich, in het eerste stadium van de infectie, niet vermenigvuldigen in de mond en keel. Mondwater zou het membraan van het virus daardoor dusdanig kunnen beschermen, dat de infectiegraad omlaag gaat.

Lees ook: onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

Nog geen bewijs

Volgens professor Valerie O’Donnell, hoofdonderzoeker van de studie, bevatten sommige mondwaters genoeg anti-virale ingrediënten om effectief lipiden, in gelijksoortige virussen, aan te vallen. Hoewel dit natuurlijk een hoopvolle ontdekking is, benadrukken de onderzoekers dat er nog geen voldoende bewijs is. "Onze studie laat zien dat er heel snel meer onderzoek nodig is,” aldus O’Donnell.

Conclusie

Vooralsnog is er dus nog geen daadwerkelijk bewijs dat mondwater beschermend werkt tegen het coronavirus. Onderzoekers hebben alleen ontdekt dat mondwater de potentie heeft om de buitenste laag van het virus te vernietigen. Helaas zijn we er daarmee nog lang niet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet eerder weten dat er geen overtuigend bewijs is voor de bewering dat mondwater een besmetting met het coronavirus kan voorkomen. “Sommige soorten mondwater kunnen bepaalde microben in je speeksel enkele minuten lang vernietigen, maar dat betekent niet dat ze je beschermen tegen Covid-19,” aldus de WHO.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cardiff University

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden