null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Kabinet houdt extra overleg over zwaardere coronamaatregelen

Premier Mark Rutte liet tijdens de afgelopen persconferentie al vallen dat er mogelijk extra maatregelen komen als de besmettingsaantallen niet dalen. Inmiddels zijn we een paar dagen verder en blijven de cijfers fors stijgen. Daarom is deze zondag 13 december een extra overleg in het Catshuis ingelast, waarschijnlijk over zwaardere coronamaatregelen. 

Kunnen we aanstaande dinsdag al extra maatregelen verwachten?

Extra overleg over zwaardere coronamaatregelen

Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert, kwam al eerder bij elkaar om de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus onder de loep te nemen. Vandaag is het de beurt aan RIVM-directeur Jaap van Dissel om premier Rutte, drie vicepremiers en zes ministers tijdens een extra overleg bij te praten over de stijgende besmettingsaantallen en de opties voor zwaardere coronamaatregelen om de verspreiding in te dammen. Mogelijk worden deze aanscherpingen aanstaande dinsdag 15 december al aangekondigd in een nieuwe, extra corona-persconferentie van de premier en minister Hugo de Jonge.

Kerst wordt ontzien

Wat die mogelijke zwaardere coronamaatregelen worden, is nog niet duidelijk. Maar tijdens het coronadebat van afgelopen woensdag 9 december liet Rutte wel weten dat het mogelijk om maatregelen voor niet-essentiële winkels en onderwijs gaat. En hoe zit het dan met kerst? De feestdagen worden ontzien, maakte Rutte al bekend. Dus stel dat het maximaal aantal mensen dat je per dag thuis mag ontvangen minder wordt, voor kerst blijft een maximum van drie mensen gelden.

Lees ook:

Kerst klein vieren? 5x waarom dat misschien zelfs leuker is

Forse stijging

Eind oktober en begin november hadden we ook al met hoge besmettingsaantallen te maken. In november tot aan begin december daalde deze naar rond de 4000 besmettingen per dag. Maar inmiddels kruipen we weer richting de 10.000. Zo was het aantal besmettingen afgelopen zaterdag alweer 9182. Daarnaast nemen de cijfers al tien dagen op rij steeds meer toe, en vond er de afgelopen week een stijging van 27 procent plaats. Met de mogelijke extra coronamaatregelen wil het kabinet vooral voorkomen dat de druk op de ziekenhuizen nog meer toeneemt. Al eerder deze week maakte De Jonge bekend dat ook de daling van het aantal ziekenhuisopnames is gestopt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, NU.nl

Beeld | ANP

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden