null Beeld

Jessica: ‘Dankzij hulphond Flex durft ze weer voor te lezen in de klas’

- In samenwerking met Hulphond Nederland -

“Wat een geluk dat ik op deze bijzondere plek terecht ben gekomen en kansen kan bieden aan kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen. Kansen die echt een verschil maken.” Jessica van den Hurk vertelt over haar werk bij het Expertisecentrum van Hulphond Nederland en hoe dit mensen helpt.

In het Expertisecentrum vindt eigenlijk alles plaats wat te maken heeft met onderzoek en ontwikkeling bij de inzet van hulphonden. Als coördinator is Jessica verantwoordelijk voor vernieuwing, samenwerking, onderzoek en opleiding.

Kennis delen

“Bij Hulphond Nederland hebben we enorm veel kennis over het inzetten van honden voor fysieke en therapeutische zorgvragen. We wilden die ervaring graag met de buitenwereld delen. Ik werkte al een aantal jaar bij Hulphond Nederland en mocht uitzoeken hoe we dat het beste konden doen. Zo ontstond het Expertisecentrum.”

Oplossingen zoeken

“Om ons werk nog beter te kunnen doen en meer mensen te kunnen helpen, moeten we laten zien dat wat wij doen hout snijdt. En dat kan alleen met wetenschappelijk onderzoek. We begeleiden en faciliteren studenten bij hun praktijkgerichte onderzoek naar de inzet van de honden bij Hulphond Nederland. De studenten zoeken naar concrete oplossingen voor daadwerkelijke problemen.”

Gastgezin voor de hond

“Zo heeft een student van Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) een basismodel e-learning ontwikkeld voor gastgezinnen. Onze hulphonden wonen hun eerste levensjaar bij gastgezinnen waar zij opgevoed en gesocialiseerd worden. Naast de persoonlijke begeleiding door instructeurs van Hulphond Nederland krijgen deze gastgezinnen nu ook via e-learning een duidelijk verhaal met algemene regels en aanwijzingen. De volgende stap is e-learning inzetten bij andere onderdelen binnen Hulphond Nederland.”

Kwispellezen

Behalve met universiteiten, werkt Hulphond Nederland ook graag samen met andere organisaties die te maken hebben met dezelfde doelgroepen. Jessica: “Zo delen we kennis en bereiken we de doelgroepen beter.” ‘Kwispellezen’ is zo’n project, waarin scholen, de Bibliotheek Midden Brabant en Hulphond Nederland samenwerken. “Binnen het project was er een meisje dat grote moeite had met lezen. Dat gaf veel problemen. Ze liet leesgroepjes het liefst links liggen. Ze mocht in de bibliotheek, onder begeleiding, voorlezen aan hulphond Flex. Honden oordelen niet. Het maakt niet uit hoe je leest, de hond reageert blij en dankbaar. Het meisje kreeg weer plezier in het lezen. De behoefte om van alles aan Flex te vertellen was enorm groot. Ze durft nu ook weer hardop voor te lezen in de klas. Resultaat: een blije moeder, een tevreden leerkracht en een gelukkig kind.”

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden