null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het verplicht om contactgegevens achter te laten bij horeca?

Vorige week kondigde Mark Rutte tijdens de persconferentie nieuwe aangescherpte coronamaatregelen aan. Het verzamelen van contactgegevens bij horeca moet helpen bij het uitvoeren van contactonderzoek bij een corona-uitbraak. Dus ga je deze week buiten de deur eten? Dan kan het zijn dat je je contactgegevens moet achterlaten als je een café of restaurant bezoekt. Ook wordt het reserveren voor het terras of restaurant weer verplicht.

Maar is het eigenlijk verplicht om contactgegevens af te geven als bezoeker?

Contactgegevens horeca

De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) benadrukt dat het verplichten van deze nieuwe maatregel wettelijk niet is toegestaan. Het is namelijk in strijd met de privacywet. Horecaeigenaren mogen gasten die hun contactgegevens niet willen afgeven, wel weigeren. De directeur verwacht nog nadere informatie over de uitvoering van de registratie.

Lees ook

Checkgesprek en reserveren: dít kun je verwachten van een horecabezoek in coronatijd

Kuchschermen

Pedro Peters, voorzitter van organisate Openbaar Vervoer Nederland, vertelt aan De Telegraaf dat de komende weken stads- en streekbussen en trams door heel Nederland 'kuchschermen' voor de chauffeurs krijgen. Op deze manier moeten reizigers weer voorin instappen en kan er strenger gecontroleerd worden op zwartrijders. Sinds de coronacrisis is er gemiddeld zo'n twintig procent aan zwartrijders. Doordat men ook achter kan instappen, is het percentage omhoog geschoten.

Doorluchten

In opdracht van het OVNL zijn er testen uitgevoerd door het TNO. Hieruit blijkt dat goede ventilatie in het openbaar vervoer helpt tegen het besmettingsgevaar. Momenteel wordt er alles aan gedaan om de risico's in het openbaar vervoer te verkleinen. Zo vertelt Peters dat bij iedere halte alle deuren worden geopend door de chauffeur om het goed te laten doorluchten. Ook wordt er eenrichtingsverkeer ingevoerd door voorin in te stappen en achterin uit te stappen. In aanvulling op de al verplichte mondkapjes, wordt besmetting op deze manier nog kleiner.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Metro

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden