null Beeld

Is het eten van vlees nog wel veilig nu er veel slachthuismedewerkers besmet zijn?

Het

nieuws dat maar liefst 45 werknemers van slachthuis Vion in Nederland positief

zijn getest op het coronavirus, roept de vraag op in hoeverre het nog wel

veilig is om vlees te eten. Kun je bijvoorbeeld het coronavirus krijgen als een

besmette slachthuismedewerker je vlees heeft aangeraakt?

Wij leggen het je hier uit.

Onwaarschijnlijk

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoef je niet bang te zijn om besmet te raken via vlees. Volgens hen zijn er namelijk geen aanwijzingen dat voedsel een besmettingsbron kan zijn. “Het duurt enkele dagen voordat vlees uit een slachthuis op iemands bord terecht komt. Dat de virusdeeltjes zo lang overleven is onwaarschijnlijk,” zo zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

Lees ook: kan mondwater je beschermen tegen besmetting met het coronavirus?

Geen gevallen bekend

Als er toch nog virusdeeltjes aanwezig zijn op het vlees, dan worden ze tijdens het koken wel gedood. “Vlees moet verhit worden voordat het wordt geconsumeerd. Daarmee worden de mogelijke virusdeeltjes alsnog gedood,” aldus Mastenbroek. Daarnaast zijn er volgens de European Food Safety Authority (EFSA) ook geen gevallen van besmetting door voedsel bekend. Het virus heeft een levend mens of dier nodig om te overleven en uit te groeien. Je kunt dus gewoon zonder zorgen vlees blijven eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden