null Beeld

Is een enorme paling het Monster van Loch Ness? Wetenschappers leggen het uit

Al 1.500 jaar gaan er geruchten over het Monster van Loch Ness: een reusachtig monster die af en toe in het Schotse meer Loch Ness werd gesignaleerd. Maar het werd altijd afgedaan als een mythe. Nu hebben wetenschappers misschien toch bewijs gevonden dat het monster wél bestaat.

Vooral in de jaren ’30 van de vorige eeuw werden de geruchten hardnekkig. Meerdere mensen beweerden een enorm beest in het meer te hebben gezien. Toch zijn er nooit verklaringen gevonden. Was het wellicht een ontsnapte circusolifant, een groot bos ronddrijvende takken? Of was het écht een mythisch monster, die vaak omschreven werd als de dinosaurussoort Plesiosaur?

Nessie

Nieuw-Zeelandse wetenschappers zijn opnieuw naar het meer gegaan om onderzoek te doen. Niet naar ‘Nessie’, zoals de bijnaam van het monster luidt, maar naar al het andere plantaardige en dierlijke leven in het meer. En de ontdekking die ze daar deden, biedt mogelijk ook een verklaring voor het enorme beest dat in het verleden in het water werd waargenomen.

Palingen

De wetenschappers vonden namelijk enorm veel paling-dna in het meer. Van andere mogelijke monsters zoals haaien, meervallen of – want je weet maar nooit – dinosaurussen, werd geen DNA gevonden. Het is dus een logische verklaring dat het monster van Loch Ness gewoon een enorme paling is geweest. Hoe groot de palingen zijn die in Loch Ness leven, hebben de onderzoekers nog niet kunnen vaststellen.

Mutatie

Over het algemeen worden palingen vier tot zes meter groot. Toch is het mogelijk dat er in dit meer een paar keer een grote, gemuteerde versie van de vis heeft geleefd. Maar zeker weten zullen we het misschien nooit.

Bron | BBC

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden