null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is een donkere modus op je telefoon beter voor het slapen?

De donkere modus op onze smartphones zou veel goede effecten hebben op onze ogen, onze slaap en ook de batterij van onze telefoon. Maar wat doet zo'n donkere modus precies en klopt het eigenlijk wel?

Het AD zocht het uit.

Donkere modus

Wanneer je de donkere modus op je telefoon aan zet, vervangt dit de felwitte achtergrond door een zwarte achtergrond. Deze modus werkt ook in WhatsApp, waar de berichten donkergrijs en donkergroen zijn en de letters grijswit. Je kijkt als het ware door een zonnebril, zonder dat je deze hoeft op te zetten. Vooral ‘s avonds zou de donkere modus veel voordelen bieden. Of het ook allemaal gezonder is voor zowel de gebruiker als het toestel, is nog maar de vraag. AD legt drie feiten en fabels uit.

1. Fabel: een donker scherm is minder vermoeiend voor de ogen

We zijn omringd door schermen: de televisie, iPad, laptop en mobiele telefoon. Het blauwe licht van deze schermen kan zorgen voor brandende en vermoeide ogen en hoofdpijn. Volgens Anna Cox, professor aan de Université Catholique de Louvain (UCL), is het echter niet bewezen dat witte tekst op een zwarte achtergrond minder vermoeiend zou zijn voor de ogen. Uit het onderzoek blijkt dat we normaal vijftien tot twintig keer per minuut knipperen, en dat dit halveert wanneer we naar een scherm staren. Daarom wordt aangeraden om om de 20 minuten minstens 20 seconden van je scherm weg te kijken op minstens zes meter afstand.

Lees ook:

Dit zegt jouw manier van sms’en/appen over je

Wanneer je in een kamer zit die slecht verlicht is, belast je je ogen door het helder opgelichte scherm. Je dwingt als het ware je ogen om harder te werken. Toch blijkt dat wanneer je in een donkere kamer zit, de donkere kleuren van de donkere modus worden ervaren als minder schokkend en je daardoor langer achter een scherm blijft hangen. Het is dus een fabel dat een donkere modus minder vermoeiend is voor de ogen.

2. Feit én fabel: de donkere modus is beter voor je batterij

Of de donkere modus beter is voor de batterij van je telefoon, hangt van het type smartphone en scherm af. Bij de duurdere en meest recente Oled-schermen spaart de donkere modus de batterij. Dit komt omdat bij deze nieuwe techniek elke pixel zelf apart oplicht. Om een donkere modus te tonen, gaat dat licht uit en wordt de accu gespaard. Bij oudere LCD-schermen wordt er gewerkt met achtergrondverlichting die altijd brandt, dus ook in de donkere modus. In dit geval is de donkere modus dus niet beter voor je batterij.

Lees ook:

Moeite met in slaap komen? Déze 20 wetenschappelijke tips kunnen je helpen

3. Feit: donkere modus is beter voor het slapen

Blauw licht - op welk scherm dan ook - is onze grootste vijand in bed. In de avond zodra het donkerder wordt, maakt ons lichaam melatonine aan zodat we weten dat we later gaan slapen. Door op onze telefoon te scrollen en te worden blootgesteld aan het blauwwitte licht, worden we wakker gehouden. De productie van melatonine wordt onderdrukt waardoor we moeilijk in slaap kunnen vallen. Een donker scherm kan daarom nuttig zijn als het blauwe licht écht uitstaat. Maar natuurlijk is het beter om de laatste twee uren voordat je gaat slapen helemaal niet op een scherm kijkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden