null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Is dagelijks deodorant gebruiken schadelijk voor je gezondheid?

Dat deodorant bestaat uit een verzameling chemische stoffen, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe zo'n dagelijkse opfrisser werkt? En wat het met je gezondheid doet?

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar chemische stoffen in alledaagse producten. De chemische stoffen in een deodorant maken je huid zuur. Diat zorgt ervoor dat bacteriën minder snel groeien en je langer fris blijft ruiken. Ook zitten er in deodorant chemische stoffen, die de bacteriën doden. Veel deodorants bevatten daarnaast chemicaliën om je lichaamsgeur te maskeren.

Natuurlijk chemisch

In een simpele deo zitten dus een hoop onnatuurlijke stoffen. Maar wil dat gelijk zeggen dat het ongezond is? “Nee", zegt hoogleraar toxicologie Daan Touw van Universitair Medisch Centrum Groningen. "De hele natuur is chemie. Ook een bosbes bestaat uit alleen maar chemische stoffen. Maar mensen zijn vaak bang voor chemische stoffen die in de fabriek worden gemaakt."

Zorg om aluminium

Op het gebied van deodorant doen er de laatste jaren steeds meer geruchten over het gevaar van aluminiumchloride. De chemische stof wordt gebruikt in antitranspirant deodorants en zorgt voor een dun laagje gel over je zweetklieren. Zweedse onderzoekers legden een paar jaar geleden een verband tussen borstkanker en het gebruik van dit type deodorant. Vrouwen die regelmatig gebruik maken van het verzorgingsproduct met de stof aluminiumchloride zouden volgens de onderzoekers een verhoogd risico lopen om de ziekte te krijgen.

Binnen de EU is alles veilig

Die samenhang werd later door andere wetenschappers, waaronder de American Cancer Society als het Amerikaanse National Cancer Institute, weerlegd. Volgens Het RIVM, dat alle producten voor de Nederlandse markt goedkeurt voordat ze hier mogen verkocht, is deodorant niet schadelijk. “Uit betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat er geen relatie is tussen het gebruik van deodorant en borstkanker”, vertelt Joke Herremans van het RIVM aan RTL Nieuws. Volgens het RIVM zijn alle deo’s die in de (web)winkels binnen de Europese Unie verkrijgbaar zijn, veilig te gebruiken. De organisatie roept wel op om alert te blijven als je producten buiten de EU aanschaft.

Zelf checken

"Veel consumenten hebben vragen over chemische stoffen in producten, maar bij de overheid was informatie hierover niet goed vindbaar", vertelt Joke Herremans. "Mensen staan voor een vol schap met allemaal verschillende shampoo- en deodorantflessen en vragen zich af wat de chemische stoffen in hun producten zijn en of ze veilig zijn.” Om die reden heeft het RIVM een nieuwe website in het leven geroepen. Op waarzitwatin.nl staat een overzicht van chemische stoffen en zie je welke chemische stof een conserveermiddel is, wat een geurstof is en wat valt onder de zware metalen. Bovendien wordt er voor speciale doelgroepen, zoals zwangere vrouwen en kinderen, een aangepast advies gegeven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| RTL Nieuws, AD, KWF, Waarzitwatin

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden