null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Internationale Niet-Winkeldag: 6 tips om te consuminderen

Het contrast kan niet groter: gisteren was het Black Friday en gaan kleding, gadgets en andere spullen met fikse korting over de (digitale) toonbank. Vandaag is het de beurt aan Internationale Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day). Deze dag is bedoeld als 'protestdag voor iedereen die zich verzet tegen het consumentisme, het najagen van economische groei, de macht van de grote bedrijven, de 24-uur-stressmaatschappij, de zevendaagse koopweek en een leven in dienst van de economie', zo valt te lezen op de website koopniets.nl.

Het was de Canadees Ted Dave die Niet-Winkeldag in 1992 uitriep. Sindsdien heeft de Koop-Niets-Beweging zich uitgebreid naar steeds meer landen. Met ludieke straatacties verbeelden actievoerders de koopgekte die vooral aan het eind van het jaar toeslaat.

Omslag, een werkplaats voor duurzame ontwikkeling, heeft de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland geïntroduceerd. Volgens de organisatie is 'een groeiende groep Nederlanders het zat om steeds maar achter meer materiële welvaart aan te jagen. De prijs die ze ervoor betalen – leven in voortdurende stress – is langzamerhand te hoog geworden'.

Als je niets koopt 'hoef je minder geld te verdienen, minder naar reclames op televisie te kijken en minder te letten op wat de buren hebben aangeschaft', zo stelt de organisatie. De beweging heeft het product Niets! op de markt gebracht dat 'ruimte en vrijheid geeft en enorm veel tijd bespaart'.

'Ruimte voor dingen die echt tellen'

Volgens de beweging achter de Internationale Niet-Winkeldag ontstaat er door niets te kopen 'opeens ruimte voor de dingen die echt tellen: een boek lezen, een goed gesprek voeren, luisteren naar de zingende vogels, een potje schaken, een paar dagen niks doen en onthaasten'.

6 tips voor elke dag

We kunnen ons voorstellen dat helemaal niets kopen op zaterdag lastig kan zijn (denk bijvoorbeeld aan het doen van de weekendboodschappen). Daarom geven wij iedereen die in het dagelijks leven wil 'consuminderen' deze tips.

  1. Sta stil bij je gedrag als consument. Kan het inderdaad wat minder? Let je op je uitgaven? Waar kun je op besparen?
  2. Waarschijnlijk heb je het weleens meegemaakt. Dat je in de winkel staat met een zwart jurkje, witte blouse of kekke spijkerbroek in je handen en denkt: het komt me ergens bekend voor... Nadat je het hebt gekocht, kom je er thuis achter dat je al precies zo'n jurk, blouse of broek in de kast hebt hangen. Ga voordat je gaat winkelen eerst opruimen, tipt Kelly Caresse daarom op haar gelijknamige blog. Wees selectief, wat gebruik je nog wel en wat gebruik je niet meer? Geef kledingstukken die je niet meer draagt een goede bestemming door ze naar een kledingcontainer te brengen. Je doet iets voor een goed doel en maakt de mensen die door de betreffende organisatie worden geholpen er blij mee.
  3. Maak zelf je lunch en neem die mee naar je werk. En nodig, in plaats van ergens koffie te gaan drinken met een vriendin, haar thuis uit voor een kopje koffie of thee. Organiseer een dinner party met vrienden waarbij een van jullie thuis gaat koken of laat iedereen zelf iets meenemen. Net zo gezellig, je kunt recepten uitwisselen en het bespaart een hoop kosten.
  4. Maak het zelf! Een bakmix voor cake kost vaak een paar euro, maar je kunt 'm prima zelf maken. Gebruik zelfrijzend bakmeel, een vleugje bakpoeder en een snufje zout. Ook maaltijdpakketten voor exotische maaltijden kun je vaak zelf maken. Met tomatenpuree en een handjevol kruiden en knoflook kom je een heel eind.
  5. Nee, van ruilen komt niet altijd huilen. Wissel kleding uit met een vriendin, of kijk of jullie huishoudelijke apparaten hebben die de ander kan gebruiken. Ruil bijvoorbeeld die broodbakmachine die bij jou staat te verstoffen voor haar poffertjesmaker. Ook boeken zijn heel geschikt om te ruilen met vrienden of kennissen. Zo lees je meer en koop je minder.
  6. Ga je boodschappen doen? Stel van tevoren een budget vast en zorg ervoor dat dit bedrag contant in je portemonnee zit. Houd je aan je budget en geef niet meer uit tijdens het boodschappen doen. Zo doe je minder snel impulsieve aankopen. Denk bijvoorbeeld aan honderd euro per week (bij een huishouden van vier personen). Dit kun je ook toepassen op het budget voor een etentje, bioscoopbezoek of tijdens het shoppen. Wat ook scheelt bij het boodschappen doen: eerst goed kijken wat je allemaal nog in huis hebt. Dat scheelt onnodig inslaan van kruiden, pasta, rijst en dat soort producten.

Lees hier meer tips om te consuminderen.

Wat vind jij?

Wat vind jij van Internationale Niet-Winkeldag? Doe je eraan mee en probeer je bewust(er) om te gaan met je aankopen? Koop je zaterdag zelfs helemaal niets? Of laat je deze dag voor wat het is? We horen het graag via Facebook!

Bronnen | koopniets.nl en kellycaresse.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook leuk om te bekijken

Petra is dankzij een maagverkleining maar liefst 44 kilo afgevallen en ging van maat 52 naar maat 38 (!). Een prestatie om trots op te zijn, alleen ‘verschuilt’ ze zich nog steeds in vesten en een dikke sjaal en dat wil ze veranderen. Met een ander kapsel, dito make-up en nieuwe kleding is ze haast niet meer te herkennen. Wat een resultaat: wauw! Bekijk hieronder haar metamorfose.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden