null Beeld

Inspectie waarschuwt voor zelftesten coronavirus: ‘Testen kunnen fout resultaat opleveren’

Nu er nog maar weinig wordt getest op het coronavirus, is het verleidelijk om een zelftest aan te schaffen. Toch moet je hiermee uitkijken: zelftesten voor het coronavirus zijn namelijk verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie. De testen kunnen een foutief resultaat opleveren, positief of negatief.

Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, nadat het nieuws naar buiten kwam van een Oosterhouts bedrijf dat deze tests aanbiedt.

Bruikbaar en begrijpelijk?

Gebruikers van een dergelijke test kunnen onnodig ongerust raken of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld. Het is daarom belangrijk dat een aangemelde instantie altijd beoordeelt of een zelftest bruikbaar én begrijpelijk is voor gebruik thuis. Iets wat volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nog niet is gebeurd.

Wettelijke eisenzelftesten

Voor zelftesten gelden wettelijke eisen. Zo moet de test een CE-markering dragen en moet er achter de CE-markering een viercijferige code staan. Dat is namelijk de unieke identificatie van de aangemelde instantie, die de test beoordeeld heeft. Ook moet er op een verpakking vermeld staan dat het om een zelftest gaat én moet de test een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing hebben. Een test die bedoeld is voor professioneel gebruik in een laboratorium, is bijvoorbeeld niet goedgekeurd voor thuisgebruik. Daarnaast moet er ook duidelijk instaan dat de gebruiker geen medische beslissingen mag nemen, zonder eerst zijn of haar arts te raadplegen.

Niet goedgekeurd

De zelftesten voor het coronavirus, die momenteel op de markt zijn, zijn niet goedgekeurd. Het kost fabrikanten tijd om nieuwe zelftesten te laten beoordelen door aangemelde instanties. De inspectie heeft tot nu toe nog geen informatie ontvangen van aangemelde instanties over goedgekeurde zelftesten. De inspectie benadrukt dan ook dat er geen toestemming is gegeven, om dit soort testen op de markt te brengen.

Verschil tussen testen

Daarnaast zit er ook nog een belangrijk verschil tussen de zelftesten voor thuis en de testen die geaccrediteerde laboratoria, zoals het RIVM, gebruiken. Laboratoria gebruiken testen die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De zelftesten voor thuis laten, via een andere methode, zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. Deze zelftesten kunnen dus niet bepalen of iemand, op het moment van testen, het virus bij zich draagt.

Meer lezen over het coronavirus?

Waarom er vooral veel 50-minners met het coronavirus op de intensive care liggen

Waarom het juist níet slim is om nu te hamsteren voor het coronavirus

Even niet naar je (groot)ouders door het coronavirus? Schrijf ze ‘coronapost’

Waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Zo lang duurt het (waarschijnlijk) nog totdat er een vaccin is tegen het coronavirus

Van coronavirus tot SARS: waarom komen nieuwe ziektes vaak uit China?

Helpt desinfecterende handgel écht om het coronavirus te voorkomen?

Dít moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt

Zó was je je handen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet raakt met het coronavirus

Veel besmettingen met coronavirus, maar hoeveel mensen zijn genezen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Brabants Dagblad

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden