null Beeld

Inez: “De laatste zomer met mijn moeder”

Twee jaar geleden wist communicatieadviseur/trainer Inez Hoedjes (61) dat ze de laatste zomer met haar moeder tegemoet ging. Ze bezocht haar moeder zo veel mogelijk, sprak met haar over de naderende dood, stelde haar de vragen waarop ze nog een antwoord wilde, maar zat soms ook stilletjes naast haar. In alle rust.

"De laatste maanden met mijn moeder waren verdrietig, intens en warm tegelijk. We hebben elkaar vaak geknuffeld. Omdat je weet dat het einde nabij is, is het een beetje alsof je door een roze bril kijkt. Ik voelde vooral vertedering en liefde voor haar. Diezelfde vrouw die altijd zo energiek en sterk was, bruiste van de levenslust en geen moment stil kon zitten, was in die laatste fase broos als een weerloos vogeltje. Dat vond ik vooral pijnlijk op de momenten waarop zij het er zelf moeilijk mee had. Als zij wat bozig en verdrietig was, hield ik mezelf groot. Huilen deed ik zo min mogelijk in haar nabijheid. Soms wel na afloop van een bezoek. Dan liet ik me in de auto even gaan. Als ik bij haar was, probeerde ik er toch vooral voor te zorgen dat ze het prettig had. Meestal lukte het me wel haar op te monteren door een vrolijke anekdote te vertellen of haar mee te nemen voor een tochtje. Niet te ver weg en niet te vermoeiend, anders moest ze dat de volgende dag weer bezuren."

Wil je het hele artikel lezen? Klik hier om Margriet 28 te bestellen!

Herken je dit verhaal of wil je meepraten over dit onderwerp? Laat hieronder een reactie achter.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden