null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

In Nederland overlijden meer mensen aan longkanker dan gemiddeld in Europa

Nederland staat op de vierde plek in een ranglijst van de meeste sterfgevallen door longkanker in heel Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese statistiekbureau Eurostat. In Europa is 21% van de sterftecijfers door kanker te wijten aan longkanker. Voor Nederland ligt dit percentage op 24%.

Volgens Eurostat is dit hogere cijfer te wijten aan het feit dat er in Nederland bovengemiddeld veel mensen roken of hebben gerookt in hun leven. Het aantal rokers in ons land is de laatste jaren wel licht gedaald. In 2014 rookte nog 25,7 procent van de volwassen Nederlanders, in 2018 was dat 22,4 procent.

Hoogste percentage

Kanker is de oorzaak van een kwart van alle doodsoorzaken in heel Europa. In Nederland is longkanker de meest voorkomende doodsoorzaak, gevolgd door slokdarmkanker. Het aandeel sterfgevallen door longkanker in de Europese Unie is het hoogst in Hongarije (27 procent), gevolgd door Denemarken, Griekenland en Nederland (24 procent). Het aandeel is het laagst in Zweden, Letland en Litouwen (16 procent) en Portugal (15 procent).

Voornamelijk vrouwen

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er ieder half uur een Nederlander sterft aan de gevolgen van longkanker. Volgens het het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), is er een verschil tussen Nederlandse mannen en vrouwen. "Nederlandse mannen zitten onder het Europees gemiddelde, terwijl Nederlandse vrouwen er ver boven zitten," vertelt Vincent Ho, onderzoeker bij het IKNL aan de NOS.

Hoogste in West-Europa

Uit eerder onderzoek bleek dat de kankersterfte onder Nederlandse vrouwen de hoogste is van West-Europa. Volgens het IKNL is dat vooral te wijten aan longkanker. "Vanaf de jaren 60 zijn in Nederland, vergeleken met andere landen, veel meer vrouwen gaan roken," legt Ho uit. "De sterfte onder mannen neemt al jaren af, terwijl die bij vrouwen tussen 1980 en 2011 vier keer zo groot geworden."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Volkskrant, Eurostat, NOS

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden