null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In dít land mogen ze voortaan minder werken voor hetzelfde geld

Sinds jaar en dag bestaat een werkweek voor mensen in loondienst uit veertig uur. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar dat is nou eenmaal hoe we het gewend zijn. Zou een kortere werkweek niet veel succesvoller zijn?

In IJsland besloten ze het te onderzoeken, en ja: het blijkt succesvoller op allerlei vlakken.

Kortere werkweek

Zo'n 2500 mensen mochten op initiatief van de IJslandse overheid tussen 2015 en 2019 meedoen aan een onderzoek naar een kortere werkweek. De meesten van hen werkten 35 of 36 uur in plaats van 40, en ze kregen daar gewoon evenveel voor betaald. Al met al bleek dat ontzettend succesvol, niet alleen omdat minder werken voor hetzelfde geld uiteraard als prettig wordt gezien.

Van de testgroep kregen minder mensen een burn-out en en ze hadden minder stress. Ook leverde het veel voordelen op voor de werk-privébalans van deze mensen. Want vijf uur per week die je overhoudt, zorgt er uiteraard voor dat je net wat meer tijd hebt om te ontspannen, een hobby op te pakken of nog even iets in het huishouden te doen.

Productiviteit

En dat minder werken was niet eens slecht voor de productiviteit. Sterker nog: die bleef hetzelfde of verbeterde zelfs, en de testgroep hoefde geen overuren te maken om gemist werk in te halen of iets dergelijks.

Lees ook:

Té vaak en vermoeiend: werknemers ergeren zich rot aan videobellen

Volgens de onderzoekers heeft dit onderzoek ervoor gezorgd dat de kortere werkweek de afgelopen twee jaar bovenaan de cao-onderhandelingen is komen te staan, en dat maar liefst 86 procent van de IJslanders de mogelijkheid heeft gekregen voor een kortere werkweek te kiezen. Na IJsland zullen vermoedelijk nog meer landen volgen. De Finse premier heeft al laten weten dat hij een vierdaagse werkweek wel ziet zitten, en ook in Spanje doen ze een experiment waarbij werknemers een kortere werkweek hebben.

Zou dit ook in ons land een mogelijkheid zijn?

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 30-31 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke dubbelnummer: een interview met Janny van der Heijden en André van Duin, een grote zomerhoroscoop, weer verliefd op je 50e, 15 pagina's lekker puzzelen en nog véél meer. Online bestellen kan hier.

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden