null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In déze vakantielanden raken momenteel de meeste Nederlandse reizigers besmet

Op vakantie naar het buitenland? Blijf dan op je hoede, want het aantal Nederlanders dat tijdens hun vakantie besmet raakt met het coronavirus loopt op. Waarschijnlijk nog veel meer dan de cijfers die de GGD's en het RIVM nu vrijgeven.

Maar er is wel een duidelijke top drie te noemen van landen waar momenteel de meeste besmettingen plaatsvinden.

Besmet met coronavirus tijdens vakantie in Frankrijk, Griekenland of Spanje

Van de mensen die vorige week een positieve uitslag van hun coronatest kregen, raakten er zeker 776 besmet tijdens hun vakantie in het buitenland. En waarschijnlijk is dat aantal nog veel hoger, omdat veel mensen zich (ondanks klachten) niet laten testen. Van die groep met een positieve uitslag, was een kwart onlangs in Griekenland. 17 procent werd ziek na een recente vakantie in Spanje en 16 procent keerde pas terug uit Frankrijk. In z'n algeheel is de groep mensen die besmet raakte op vakantie met 5 procent gestegen ten opzichte van drie weken terug.

Lees ook:

Gevaccineerd en toch corona? Dan krijg je meestal déze symptomen

Code geel

Voor zowel Frankrijk, Griekenland als Spanje geldt momenteel code geel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft sinds 27 juli sowieso geen negatief reisadvies meer aan een EU-land, tenzij er een gevaarlijke nieuwe variant van het coronavirus opduikt. Daarom is het extra belangrijk dat reizigers letten op de geldende coronamaatregelen in het vakantieland én bij terugkomst in Nederland. Frankrijk, Griekenland en Spanje scherpten half juli al de coronamaatregelen aan.

Lees ook:

Naar déze vakantielanden in coronatijd? Dít moet je dan regelen

Coronabewijs vanaf 8 augustus

Vanaf 8 augustus gelden er strengere maatregelen als je terugkomt in Nederland, om een nieuwe golf besmettingen te voorkomen. Zo heb je een coronabewijs nodig. Dit kan een vaccinatie-, test- of herstelbewijs zijn. Als je gevaccineerd bent, kun je dat aantonen met een QR-code via de CoronaCheck-app. Ben je niet gevaccineerd, dan moet je in je vakantieland een negatieve PCR- of antigeentest laten afnemen. Een herstelbewijs kun je ook via de app aantonen.

Niet meeste risico op vakantie

Ook belangrijk om te weten, is dat reizen momenteel niet het meest risicovol is. De meeste besmettingen vinden thuis plaats. Dat was afgelopen week het geval bij 55 procent van alle besmettingen. En laten we ook niet vergeten om positief nieuws te brengen: de piek van het aantal ziekenhuisopnames lijkt te zijn bereikt. Daarbij waren er afgelopen week 44 procent minder positieve uitslagen dan de week daarvoor.

Bron | Hart van Nederland, Rijksoverheid, RIVM

Beeld | Getty

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal 'm in de winkel.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden