null Beeld

In déze provincie ontvangen mensen de meeste kerstkaarten

Nu we de feestdagen maar met een beperkt aantal mensen kunnen doorbrengen, is een kaartje dé manier om andere geliefden te laten weten dat je aan ze denkt. Kaartenwebshop Kaartje2go deed onderzoek naar het kerstkaarten-gedrag van Nederlanders en merkte dit jaar een duidelijk verschil met voorgaande jaren.

Zo versturen we niet alleen meer kaarten, maar zetten we ook andere dingen in onze kerstboodschap.

Anders dan anders

Dit jaar ging alles anders. We konden niet meer zomaar op bezoek bij vrienden en familie, even ergens koffiedrinken was uitgesloten en het grootste deel van ons sociale contact vond online plaats. Niet erg gezellig, en vooral niet rondom de feestdagen. Een kaartje is dan ook een mooie manier om iemand tóch even op een persoonlijke manier te laten weten dat je aan ze denkt. Niet zo gek dus, dat de kerstkaarten dit jaar over de toonbank vliegen.

Meer kaarten dan ooit

Het onderzoek van MarketResponse in opdracht van Kaartje2go laat dit ook zien: in vergelijking met vorig jaar, hebben ze nu al twee keer zoveel kerstkaarten verkocht. Kerstkaarten werden ook een stuk eerder besteld dan voorgaande jaren. Marketing manager Mark van Kasteren geeft aan: “Door de coronacrisis zijn Nederlanders dit jaar veel eerder met kerst bezig.” Vooral onder jongvolwassenen (18-34) is er een groei te zien. Ruim tweederde (68 procent) van deze groep zegt dit jaar kerstkaarten te sturen als gevolg van de coronacrisis.

Lees ook:

Waarom het beter is om je kerstkaarten met de hand te schrijven

Persoonlijke boodschap

Maar misschien nóg mooier is de verandering in wat mensen dan in die kaartjes zetten. Vorig jaar schreef nog 50 procent van alle kerstkaartverstuurders een algemene boodschap in hun kaart, zoals ‘prettige feestdagen’. Zo’n 15 procent scheef zelfs alleen maar hun naam in de kaart. Dit jaar lijken mensen meer behoefte te hebben aan persoonlijk contact, want maar liefst 59 procent kiest ervoor om een persoonlijke boodschap in hun kaart te schrijven. Vorig jaar was dit percentage maar 32 procent.

Kerstkaarten per provincie

Waar die kaarten dan vooral op de mat vallen? Ook dit jaar, net als vorig jaar, ontvangen de inwoners van de provincie Flevoland de meeste kerstkaarten. Provincies Drenthe en Zeeland staan op nummer twee en drie. In Zuid-Holland vallen de minste kerstkaarten op de deurmat. Gelukkig is er nog even tijd, dus laten we er dit jaar voor zorgen dat iederéén een vrolijk kaartje op de mat krijgt. Dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Kaartje2go

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden