null Beeld

In deze provincie loop je de meeste kans om besmet te raken met het coronavirus

Toen het coronavirus in Nederland uitbrak, was het vooral het zuiden dat de grootste brandhaard bleek. Maar inmiddels hebben Brabant en Limburg dat stokje overgedragen aan een andere provincie. 

Een bezoekje aan deze provincie wil je misschien nog even uitstellen.

Meeste kans op besmetting in Zuid-Holland

Nu iedereen zich sinds 1 juni kan laten testen op het coronavirus, biedt dat ook meer inzicht in waar op dit moment de meeste besmettingen zijn. Hieruit blijkt dat je op dit moment vooral in Zuid-Holland de meeste kans loopt. Hier vindt namelijk bijna 32 procent van alle besmettingen plaats. Op de tweede plek, met 16 procent, staat nog steeds Brabant en vlak daarop volgt Gelderland met 14,5 procent. Ook zijn er in Zuid-Holland relatief veel meer mensen die met het coronavirus in het ziekenhuis belanden, namelijk bijna 44 procent in de afgelopen twee weken. Daarnaast is sinds juni ook meer dan 36 procent van de sterfgevallen door corona afkomstig uit Zuid-Holland. Brabant komt daarbij wederom op de tweede plek, maar wel met ‘maar’ 14 procent.

Minder besmettingen in noordelijke provincies

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland lijken de drie noordelijkste provincies het minst geraakt te worden. Dit komt onder andere doordat deze provincies relatief snel strenge maatregelen hanteerden, waardoor het besmettingsgevaar beperkt bleef. Ook in Overijssel en Flevoland is het aantal besmettingen relatief laag. Hoewel epidemiologen aangaven dat het logisch was dat het coronavirus zich de afgelopen tijd van Brabant en Limburg naar de Randstad zou verspreiden, telt Noord-Holland juist minder besmettingen dan een maand geleden. Waarom dan vooral Zuid-Holland zo hard wordt getroffen, daar heeft het RIVM geen duidelijke verklaring voor. Wel denken ze dat dit met de bevolkingsdichtheid te maken zal hebben, omdat deze in Zuid-Holland het hoogste is.

Lees ook: Lea Kant was de eerste coronapatiënt in Nederland: ‘Je krijgt tóch een schuldgevoel’

Besmettingen stabiel

Het totaal aantal besmettingen in Nederland lijkt de afgelopen vier weken redelijk stabiel en ligt tussen de 1100 tot 1200 besmettingen per week. Verder lopen er naar schatting ongeveer 1715 besmettelijke mensen in Nederland rond. Veel mensen hopen door de stabiele aantallen dat er snel weer evenementen georganiseerd mogen worden. Toch waarschuwen experts hiervoor. Het blijven risicomomenten en daarbij geldt: hoe vaker evenementen worden georganiseerd, hoe groter de kans is dat het een keer tot een nieuwe coronabrandhaard leidt. We zullen dus nog even geduldig moeten afwachten tot de verdere versoepelingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |

(opent in een nieuwe tab)" href="https://www.ad.nl/binnenland/waar-in-nederland-loop-ik-de-meeste-kans-om-besmet-te-raken-met-corona~ac406fc9/" target="_blank">AD

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden