null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

In déze periode ben jij aan de beurt volgens het nieuwe vaccinatieplan

De eerste coronavaccinaties worden deze week gezet in Nederland. Met alle verschuivingen in de vaccinatiestrategie zijn veel van ons een beetje kwijt hoe het nu precies zit. Wie krijgt wanneer en waar welke soort prik volgens het nieuwe vaccinatieplan?

We zetten

het voor je op een rij.

Het nieuwe vaccinatieplan

Op 6 januari krijgt de eerste zorgmedewerker een coronavaccin, maar wie volgt daarna en in welke volgorde? Sinds maandag is dat bekend. Toen werd namelijk het nieuwe vaccinatieplan voor Nederland gepubliceerd. Daarin staat wie wanneer aan de beurt moet komen om de prik tegen het coronavirus te halen. Wel houdt Rijksoverheid nog een slag om de arm. De uitvoering van het nieuwe vaccinatieplan hangt namelijk grotendeels af van de goedkeuring, werking, levering én distributie van de vaccins.

Voor 1 oktober

In het vaccinatieplan is de Nederlandse samenleving in negen groepen ingedeeld, die allemaal op net een ander moment een vaccinatie tegen het coronavirus zullen krijgen. Iedereen krijgt twee prikken, met een tussentijd van zo’n drie weken – de exacte tijd hangt af van het merk prik. Als alles volgens het nieuwe vaccinatieplan verloopt, is Nederland voor 1 oktober klaar met inenten.

Lees ook:

Minister de Jonge geeft toe: ‘We hadden eerder kunnen vaccineren’

Verschillende merken

In de vaccinatiestrategie wordt rekening gehouden met de levertijd van de verschillende vaccins én met de werking ervan bij verschillende (leeftijds)groepen. Van de vaccinaties van Pfizer en Moderna is bijvoorbeeld bekend dat deze bijzonder goed werken bij zestigplussers. Vandaar dat veel van hen deze inentingen zullen krijgen, ondanks dat de levertijd langer is. Daardoor duurt het mogelijk langer voordat alle zestigplussers gevaccineerd zijn.

In

déze volgorde zullen de coronavaccinaties gegeven worden:

1. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning

Deze groep is als eerste aan de beurt. Veel van hen hebben inmiddels al een oproep gehad om een afspraak te maken voor het halen van coronavaccinatie op een centrale GGD-locatie in Nederland. Tussen 6 januari en 1 mei moet volgens het nieuwe vaccinatieplan iedereen aan de beurt geweest zijn. Binnen deze groep zal in eerste instantie gevaccineerd worden met het goedgekeurde Pfizer-vaccin, maar ook de prikken van Astrazeneca, CureVac, Janssen en Sanofi worden ingezet zodra deze beschikbaar zijn.

2. Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (denk aan Intensive Care, ambulancemedewerkers of mensen die werken op de spoedeisende hulp)

Ook deze zorgmedewerkers hebben vaak al een

oproep gehad: zij worden ook vanaf 6 januari gevaccineerd. Volgens de

vaccinatiestrategie zullen zij per half februari allemaal gevaccineerd zijn met

het Pfizer-vaccin, dat ze krijgen in het ziekenhuis.

3. Verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die wonen in een instelling

Tussen januari/februari en 1 juni zullen ook verpleeg- en verzorgingshuisbewoners een coronavaccinatie krijgen. Zij krijgen in de instelling zelf een prik van Pfizer, of – wanneer deze goedgekeurd is – van het merk Moderna.

4. Intramurale GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers

Mensen die in verband met hun geestelijke gezondheid in een instelling verblijven en de medewerkers die voor hen zorgen, zullen naar verwachting in de loop van februari of begin maart de eerste coronavaccinaties krijgen. Voor 1 juni zou iedereen in deze groep een prik van Moderna, Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi gehad moeten hebben. Deze injecties worden gezet bij de GGZ-instelling.

5. Thuiswonenden van 60 tot 75 jaar oud

Ben je tussen de 60 en 75 jaar oud en woon je nog zelfstandig thuis? Dan krijg je volgens het nieuwe vaccinatieplan tussen half maart en 1 oktober een oproep voor de prik. Mensen in deze doelgroep krijgen de coronavaccinatie van Pfizer, die zij kunnen laten zetten bij een centrale GGD-locatie.

Lees ook:

Heb jij nog twijfels? Diederik Gommers legt uit wat het coronavaccin precies doet

6. Mensen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie

Wanneer iemand een medische indicatie heeft en daardoor een groter risico loopt op het coronavirus, zal hij of zij tussen eind februari en 1 oktober een oproep krijgen voor de coronavaccinatie. Als je in deze groep valt, krijg je een vaccin van Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi. De huisartsenpraktijk verspreidt deze vaccinaties.

7. Thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet-mobiele thuiswonenden van 60-75 jaar

Als je in deze groep valt, zul je tussen eind maart en 1 oktober een coronavaccinatie kunnen halen. Wanneer alles volgens plan verloopt, krijgen deze mensen het vaccin van het merk Moderna, die thuis of in de huisartsenpraktijk gezet zal worden.

8. Alle overige zorgmedewerkers

Vanaf begin april tot en met juli zullen

ook alle andere zorgmedewerkers een coronavaccinatie kunnen halen. Deze worden gegeven

bij het ziekenhuis of de instelling waar ze werken; via de werkgever dus. Het

gaat om vaccinaties van Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi.

9. Mensen van 18 tot 60 jaar oud zónder medische indicatie

Ten slotte komen volgens het nieuwe vaccinatieplan tussen april/mei en 1 oktober alle mensen tussen de 18 en zestig jaar oud zonder onderliggende medische indicatie aan de beurt. Zij zullen de prik van Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi krijgen via de GGD of de huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden