null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In deze 12 gemeentes zijn gevaarlijke exotische muggen gevonden

Steeds vaker maken exotische muggen de oversteek naar ons koude kikkerlandje. En daarmee brengen ze ook een hoop ziektes met zich mee. Dit jaar zijn er niet één, maar twee verschillende soorten gevaarlijke muggen in maar liefst 12 gemeentes in Nederland aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

En volgens de NVWA is de bestrijding van die muggen behoorlijk hardnekkig.

Gevaarlijke muggen in Nederland

Uit de gegevens van de NVWA blijkt dat er dit jaar in tien Nederlandse gemeenten tijgermuggen zijn gespot en op twee locaties de gelekoortsmuggen. De tijgermuggen zijn ontdekt in Assen, Emmeloord, Lelystad, Westland, Lansingerland, Montfoort, Sittard, Breda, Bladel en Valkenburg. En in gemeente Haarlemmermeer en Moerdijk is de gelekoortsmug aangetroffen. Sinds een paar jaar worden dit soort gevaarlijke exotische muggen in Nederland gevonden. De insecten worden vaak aangetroffen bij gebruikte-bandenbedrijven en Lucky Bamboo kamerplantjes. Daarnaast controleert de NVWA ook op veilingen, Schiphol en bij de Rotterdamse haven op de muggen.

Overdraagbare ziektes

Deze exotische muggen kunnen allerlei tropische virusziektes met zich meedragen en deze op mens en dier verspreiden. Bijvoorbeeld gele koorts, westnijlvirus, zika, knokkelkoorts, chikungunya en verschillende hersenontstekingen. Alleen muggen die zelf besmet zijn met een virus kunnen andere mensen ziek maken door te steken. Op dit moment is volgens het RIVM de kans dat dit soort muggen gevaarlijke ziektekiemen bij zich dragen nog erg klein. Maar de overheid wil wel voorkomen dat de insecten zich hier vestigen, en daarvoor moet de NVWA de muggen bestrijden.

Lees ook: Zes Nederlanders besmet met het westnijlvirus: dít wil je daarover weten

Uitroeien is een hardnekkige klus

En dat bestrijden kan een behoorlijke klus zijn. Volgens Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform voor de vondst van de exotische muggen, zijn er vorig jaar nog 350 tijgermuggen in Valkenburg gesignaleerd. Na bestrijdingsacties zijn er dit jaar opnieuw in Valkenburg tijgermuggen aangetroffen. Tussen 7 mei en 22 september zijn er twaalf vondsten gedaan. Hoeveel muggen ze bij zo’n vondst aantroffen, dat staat niet op het platform vermeld. Die cijfers komen pas in 2021 op de website. Maar aangezien de NVWA bij elke vondst een grondige bestrijdingsactie uitvoert, kunnen we er volgens Reinhold vanuit gaan dat het een hardnekkig probleem is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid, RIVM

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden