null Beeld

Ilona kijkt First Dates Hotel: ‘Zij uit Amsterdam, hij uit Rotterdam… Als dat maar goed gaat’

“Vroeger had je nog helemaal geen datingapps en moest je veel meer je best doen om een dame het hof te maken,” aldus een romantisch mijmerende Sergio in de opening van de laatste First Dates Hotel van dit seizoen.

Zal allemaal wel en nostalgie is ook heus wat waard en zo. Maar mensen die op tv, soms tegen de klippen op, hun best doen om een dame of heer het hof te maken, is wel zo vermakelijk voor ons een tikje voyeuristische tv-kijkers.

Type Clooney gezocht

Joke (63, vrijwilliger in een verzorgingshuis) komt deze aflevering als eerste aan bod. Eigenlijk heeft ze al een grote liefde: hond Gina. En ze zou wel een type George Clooney willen of, iets realistischer wellicht, in elk geval een grote man.

Jos (67, voormalig politieman) is, net als Clooney, grijs. En groot is hij ook al, dus wie weet… Hij zoekt een vrouw die verzorgd is, “maar ze moet niet de hele dag naar d’r nagels zitten kijken. Je moet ook weleens in een slobberbroekie op de bank zitten.”

Vooralsnog zit Joke vooral erg goed verzorgd aan de bar en dat bevalt Jos wel. Zij is op haar beurt ook wel over hem te spreken. Zodra blijkt dat zij uit Amsterdam komt en hij uit Rotterdam denk ik (zelf geboren en getogen in ‘020’) wel even: als dat maar goed gaat, maar voor J&J is het vooralsnog geen bezwaar.

Geen lust om te latten

Wat eventueel wél roet in het eten zou kunnen gooien – althans, gelet op de gezichtsuitdrukking van Jos – is het feit dat Joke niet echt lijkt te willen samenwonen. Of zoals ze het zelf omschrijft: “Ik krijg bij wijze van spreken al de kriebels als iemand aan m’n afstandsbediening zit.” Hij laat het toekomstbeeld nog even eupen (wat Rotterdams is voor ‘open’) als het gaat om al dan niet samenwonen. De kwestie ‘hoe doen we het met de rekening?’ laat hij dan weer niet eupen. Jos betaalt, geen discussie over mogelijk.

Beiden willen elkaar graag nog eens zien en de volgende ochtend bij het ontbijt ziet het er gemoedelijk uit. Maar helaas… Uit de aftiteling blijkt dat ze uiteindelijk toch te weinig gemeen hebben. Bovendien zag Jos een latrelatie op afstand niet echt zitten. Voorlopig houdt Joke haar leven én afstandsbediening dus in eigen hand.

Wát een plaatje

Voor date twee schakelen we over naar Joël (23, barbier). Wat meteen opvalt zijn alle tattoos in zijn nek, zijn gezicht en op zijn achterhoofd. Hoewel ik wat mooie ‘plakplaatjes’ zeker wel kan waarderen, denk ik bij zo’n aanblik al: best veel. Zo niet Sergio, die bij het inchecken van Joël vraagt: “Heb je er heel veel?” In zijn nek heeft hij links een portret van zijn moeder en rechts van zijn vader, want, “dat moet wel als je 21 bent en tattoos in je nek zet, anders kom je het huis niet meer in.”

Zijn date Anouk (24, student kunstzinnige therapie) vindt het wel cool als iemand creatief is met zijn eigen lichaam. Dat zit dus wel snor. En dan zijn ze beiden óók nog eens vegetarisch, vroeger gepest en hebben ze de weg naar de psycholoog weten te vinden. Je kunt maar wat overeenkomsten hebben, nietwaar?

Psychologenvoer

Nou is het alleen wel zo dat Anouk de psycholoog bezocht vanwege haar onzekerheid en Joël vanwege de overdosis die hij ooit op een festival kreeg (of nam, dat wordt niet helemaal duidelijk) met daaropvolgend een reanimatie en nachtmerries sindsdien. Iéts ander niveau dus, maar toch. Beiden hebben bewondering voor elkaars openheid. En beiden willen elkaar graag nog eens zien. Of tenminste… Joël wil Anouk graag nog eens zien. Zij vond de date ook wel leuk, maar ‘weet niet hoe ze er precies in staat’. Hij probeert haar nog te overtuigen door een keertje of vijf te zeggen dat ze er echt goed uitziet. En door de volgende dag tijdens een boswandeling met puppies – waar die opeens vandaan komen, geen idee werkelijk – een scala aan leuke uitjes op te noemen, maar helaas. Ook dit blijkt uiteindelijk toch geen blijvende match.

Wat is dat toch met wijn?

Door naar Mandy (28, verpleegkundige) en Jan (33, resourcemanager). Mandy heeft nog nooit een relatie gehad. Ze heeft lang gekampt met overgewicht en was daardoor erg onzeker. Jongens zag ze als een onbereikbaar iets. Nu steeds meer vrienden zich settelen, is ze echter wel klaar voor een relatie.

Jan omschrijft zichzelf als een echte knuffelbeer en iemand die – daar is-ie weer – op zoek is naar een stukje gezelligheid. Hij is ook op zoek naar goede wijn, want dat is een dingetje in zijn leven. Hij zou het dan ook leuk vinden als zijn aanstaande van een wijntje houdt. En dan niet zomaar een wijntje, want… “Als ze zoete witte wijn bestelt met ijs gaan we even ingrijpen.” Laat dat nou nét de favoriete wijnsoort zijn van Mandy… Gelukkig vertelt ze dat alleen aan Viktor en krijgt Jan het verder niet te horen, dus de date kan gewoon zorgeloos van start.

Stukje zelfkennis

Mandy en Jan vinden elkaar al snel in hun liefde voor lekker eten. Hij checkt voor de zekerheid nog even of ze alles eet en vertelt dat-ie speciaal heeft gevraagd naar een date die geen vegetariër is. Verder valt er eigenlijk weinig opzienbarends te melden. Hij betaalt de rekening en zegt vervolgens meteen nee op de vraag of ze elkaar nog eens willen zien. Niet aardig, wel héél erg duidelijk. Hij geeft haar nog wel even mee dat-ie haar openheid waardeert, maar de avond niet interessant genoeg vond voor een vervolg. En ja, dat kan best wat oppervlakkigheid zijn van zijn kant. Aldus een fijn ‘stukje’ zelfkennis.

Mandy laat zich gelukkig niet uit het veld slaan. Hoewel zij de date wél graag een vervolg had willen geven, kijkt ze monter in de camera en doet een oproepje aan alle leuke mannen om te reageren. Goed bezig, Mandy!

Afleidende outfit

Richard (47, veteraan) is de laatste die dit seizoen op date mag. Hij is anderhalf jaar geleden gescheiden en – leuk detail! – opgegeven door zijn ex-vrouw.

Roelinde (39, tandartsassistent) heeft ook een huwelijk achter de rug. Of nou ja, huwelijk… Zij en haar ex trouwden na een relatie van zeven jaar, maar hadden eigenlijk direct na het jawoord al spijt. Exact een jaar later werd de scheiding uitgesproken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Die nieuwe kans besluit Roelinde te grijpen in een zwarte tuinbroek met een doorschijnend wit shirtje eronder. Nou ben ik helemáál niet van de modepolitie, maar… Knip dan in elk geval het labeltje uit je shirt! Mij leidde het in elk geval dermate af dat ik niet echt veel heb opgepikt van het gesprek, waarvoor een welgemeend sorry. Terugkijken leek me niet boeiend genoeg. Een veronderstelling die wordt onderschreven door Roelinde, die desgevraagd aangeeft alleen een gezellige klik te voelen voor een biertje in de kroeg.

Misschien toch maar weer ouderwetsch gaan daten en elkaar het hof maken zónder apps en tv-programma’s dan. Want om nou te zeggen dat First Dates Hotel een heel hoopvol beeld geeft van daten op deze manier… Mwah. Dat gezegd hebbende: als er een volgend seizoen komt, ga ik natuurlijk tóch weer kijken. Nieuwsgierig en een tikje voyeuristisch als ik ben.

null Beeld

Ilona Oerlemans (40) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen. Voor Margriet blogt ze wekelijks over First Dates Hotel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden