null Beeld

Ilona kijkt First Dates Hotel: ‘Ze wenst dus iemand met een lang bovenlijf. Tsja…’

Laten we er deze maandagmiddag eens een ‘open deur’-vraag in de stijl van Sergio tegenaan gooien: wat is er nóg mooier dan het hebben van een passie? Het kunnen délen van die passie. Maar ja, soms speelt je beoogde partner een totaal andere game. Zit je daar. Mét je passie.

Mario (53, hoofdagent in noodhulp en ook werkzaam op meldkamer) begint alvast gepassioneerd als zijn First Dates Hotel-avontuur. Met een roze bril op stapt hij vol verwachting het hotel binnen. De scheiding van de moeder van zijn kinderen heeft er nogal ingehakt bij hem, maar gelukkig heeft-ie zijn (daar is de eerste!) passie die hem door moeilijke tijden sleept: Nederlandstalige muziek. Al liggend op zijn hotelbed, luisterend naar zo’n moppie muziek, mijmert hij over de vrouw die hij zoekt. En die omschrijft hij als volgt: “Schoonheid zit vanbinnen, maar je moet er wel trots mee door de stad kunnen lopen.”

Gevoelsmens

Zijn date Petra (50, massagetherapeut) houdt wel van een uitdaging. Als iedereen linksaf gaat, gaat zij rechtsaf, vertelt ze. Toch moet ze eerst even naar links, naar de bar waar Mario al zit. Na een snelle eerste check (‘Kinderen?’ Hij twee, zij drie) gaan ze aan tafel. En dan begint het verhoor. Niet van de politieman, maar van de massagetherapeut, die zichzelf omschrijft als gevoelsmens en wil weten of Mario dat ook is. Hij zegt van wel en daarna gaat het vragenvuur verder. Al snel zegt Mario dat hij het niet gewend is dat een vrouw zo veel vragen stelt. Waarop zij oppert dat ze het ook over het weer kunnen hebben. Mario herpakt zich echter razendsnel en gooit er een onderwerp in waar hij wel úren over zou kunnen praten: zijn liefde voor die Nederlandstalige muziek dus. Maar Petra’s reactie daarop is niet helemáál zoals gehoopt.

En weg is die lach

Als kijker zie je dan al bijna hoe het dondert en bliksemt (om maar eens een andere Nederlandse hit aan te halen), maar dan zónder de meters bier en bijbehorende gezelligheid. Want tot Mario’s stomme verbazing heeft Petra nog nooit gehoord van John de Bever en zijn hit Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht. En als er nou iets die lach wél van zijn gezicht krijgt…

Na nog wat diepere vragen, over de angst te worden gekwetst en het tonen van emoties, heeft Mario zijn conclusie over Petra wel getrokken: “Als Cupido z’n pijlen op jou richt, komt-ie eerst op een schild.” Mooi thema voor een lied. Duidelijk dat dit niks wordt. We nemen afscheid van Mario met de muziek van John de Bever op de achtergrond. Mario zelf neemt afscheid met de woorden: “We hebben de rugzak weer gevuld met levenservaring.” En da’s toch ook wat waard.

Gek van gamen

Door naar passie part two. Niet zozeer van Barry (30, onderofficier bij de Koninklijke Landmacht), maar van zijn date Roos (21, onderwijsassistent). Roos houdt namelijk nogal van gamen. Of nou ja, ‘houdt van’ is een understatement. Haar liefde voor de game Zelda komt tot uiting in maar liefst twee sleeves (da’s ‘tattoo’s’ voor twee armen vol tatoeages). Barry heeft ‘maar’ één sleeve, dus Roos is al meteen een level verder. Wat ze zoekt om haar eigen leven naar een volgend level te brengen, is een maatje om mee te knuffelen, te gamen en andere leuke dingen te doen. O, en hij moet een nogal specifieke lichaamsbouw hebben, blijkt uit het gesprek aan tafel. Roos heeft namelijk wel jongens gedatet die, net als zij, lang waren, maar als ze dan gingen zitten, leek zij groter. Ze wil dus iemand met een lang bovenlijf. Een aparte wens, vindt ook Barry.

Dat kan óók in die hotelkamer

Nog even terug naar het gamen. Dat doet Roos vooral met haar drie broers, met wie ze samenwoont. Roos’ moeder is overleden toen ze vijf was en daardoor is ze enorm hecht met haar broers en zus. Dat kent Barry wel. Hij heeft in zijn werk, bij het onklaar maken van een bermbom, een kameraad uit zijn peloton verloren. Hij vertelt dat er nog steeds reünies zijn en dat er nog steeds contact is met de ouders. Goeie gast, die Barry. Dat denkt Roos ook, want hij mag mee naar haar hotelkamer. Om te gamen. En te worden uitgelachen als-ie virtueel in de afgrond stort.

De volgende dag gaan ze samen op pad om een vlaai te maken. Hoewel ze daar letterlijk twee punten mee scoren, blijkt dat niet genoeg. Uit de aftiteling blijkt dat ze nog vaak hebben geappt, maar het allebei druk hebben met hun werk. Game over.

Handen thuis!

Dan door naar Paul (43, account director) die óók al een passie heeft: wijn. En eigenlijk blijkt gedurende de avond dat hij een vrouw zoekt die daarbij past. Die vrouw ziet er bij voorkeur uit zoals hij er zelf níét uitziet: blond en slank. Roos (35, doet iets met marketing en communicatie) ís blond en slank. En van plan zo relaxed mogelijk de date in te gaan, want ze heeft vooraf een massage geboekt. Moet ze wel eerst even het kruisverhoor van serveerster/masseur Kelly doorstaan, wat het iets minder relaxed maakt, maar toch.

Ondertussen vertrouwt Paul ons toe dat hij daten op zich niet moeilijk vindt, maar daten met iemand die bij hem kan passen wél. Roos heeft een mooi gezicht, vindt hij. En een mooie bouw, wat hij onderstreept met van die handbewegingen. Ik krijg daar altijd een beetje jeuk van, maar gelukkig heeft Roos het niet gezien.

Doe maar een wijntje

Wat Roos wél ziet, is een date die ze wel oké vindt, maar van wie ze niet zwaar onder de indruk is. En dat is ze ook al niet van Pauls sportieve prestaties. Paul zegt namelijk dat hij lid is van een sportclub. Bij navraag blijkt dat-ie aan golf doet. Roos vindt iets pas een sport als je ervan gaat zweten. Op camera maakt ze nog even de vergelijking met midgetgolf. Ik zeg: hole in one!

Dan duikt Sergio opeens op met de cadeautjes die Paul voor zijn date heeft meegebracht. Ze mag kiezen: een fles wijn of een voucher voor een wijnproeverij. Over die laatste optie zegt Paul grappend dat daar wel een nadeel aan zit. Roos vult iets te snel aan met: “Ja, dat ik dat samen met jou moet doen.” Ze kiest voor de fles wijn en blijft bij haar keuze. Proost! Op de liefde (voor wijn).

Goede ingrediënten

Tot slot Mehdi (32, souschef) en Raisa (30, hr-adviseur), die een passie voor eten delen. In die zin dat hij er zijn werk van heeft gemaakt en dat zij het fijn vindt als een man lekker eten belangrijk vindt.

Mehdi, die op zijn 21ste in z’n eentje naar Nederland is gekomen om hier te studeren, noemt zijn ouders als voorbeeld van echte liefde. Net als ik denk dat dat wel heel zoet is, komt hij gelukkig met een nogal duidelijke en ontnuchterende visie: “Degene die heeft verzonnen dat echte schoonheid vanbinnen zit, was waarschijnlijk zelf lelijk.” Ja, of iets minder gefixeerd op uiterlijk, dat kan natuurlijk ook. Want dat Mehdi, als billenman, meteen Raisa’s achterwerk inspecteert, is wel erg opvallend. Maar goed, dat achterwerk wordt goedgekeurd en ook het feit dat Raisa geen issues heeft met gluten en lactose kan op Mahdi’s goedkeuring rekenen.

Ondanks het ontbijt

Alle ingrediënten voor een goede date lijken dus aanwezig. Er wordt ook lekker gekletst door de twee. Over familie, ambities en eten dus. Als de rekening komt, vraagt Mahdi naar Raisa’s kamernummer en doet alsof-ie door haar moet worden betaald. Zij ziet er de humor wel van in en beiden zijn het erover eens dat ze elkaar graag nog eens willen zien om verder te kletsen. De volgende ochtend brengt hij haar ontbijt op bed. Hoe romantisch, als dát geen liefde is… Maar nee, dat is het dus niet, blijkt uit de aftiteling. De liefde gaat dus niet altijd door de maag.

null Beeld

Ilona Oerlemans (41) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen. Voor Margriet blogt ze wekelijks over First Dates Hotel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden