null Beeld

Ilona kijkt ‘First Dates Hotel’: ‘Ze kunnen het beter “Help, mijn date heeft een trauma!” noemen’

Er zijn inmiddels vier afleveringen geweest van First Dates Hotel en ik begin me toch steeds meer af te vragen of dit wel de juiste naam is voor het programma. Er wordt elke week zó onwaarschijnlijk veel leed op tafel gegooid, dat een andere titel me een stuk beter lijkt.

Ik denk bijvoorbeeld aan Met de psycholoog aan de toog. Of Kletsen over exen. Of, en dat is mijn persoonlijke favoriet, Help, mijn date heeft een trauma!. Zomaar wat voorbeeldjes uit de uitzending van gisteren: mislukte ivf-pogingen en als gevolg daarvan een relatiebreuk. Een ernstig zieke man die als laatste wens nog wilde trouwen en de dag na het huwelijk is overleden. Een overleden zoontje. En een veel te jong overleden moeder. Tuurlijk, hartstikke mooi dat je dit soort horrorverhalen meteen durft te delen met je blind date (en op tv!), maar mag het misschien íétsje minder?

Match made in hell

Over horrorverhalen gesproken… De eerste date van de avond is die tussen Kristel (33) en Michael (38). Zij draagt een jurk met cupecakeprint en is idolaat van horrorfilms. Hij draagt géén jurk met cupecakeprint (was op zich wel lollig geweest) en is ook idolaat van horrorfilms. A match made in hell, zou je denken. En ja, de correcte uitdrukking bevat heaven in plaats van hell, dat weet ik, maar mij persoonlijk lijkt het de hel om iemand met zo’n hobby te treffen, dus vandaar. Al was het alleen al omdat hij dus ook horrorpoppen verzamelt. Chucky uit Child’s play bijvoorbeeld, I rest my case.

Maar goed, de twee verliezen zich totaal in hun gemeenschappelijke passie. En hoewel ze en passant nog met wat oud relatieleed strooien – Kristel is degene van de mislukte ivf, Michael zag zijn toenmalige vriendin ervandoor gaan met zijn beste vriend – blijft de stemming aan tafel opperbest.

Kasten vol kinderen

Zij vraagt: "Heb je nog kinderen?" Hij antwoordt: "Al mijn vitrinekasten vol." En dat vindt zij dan schattig. Hij op zijn beurt vindt haar dan weer mysterieus en aantrekkelijk. Zo’n sfeertje dus. De tijd gaat kennelijk snel aan tafel, want opeens is daar de rekening. Die op haar initiatief wordt gesplit. Dan is trouwens allang duidelijk dat Kristel en Michael in mei toevallig naar hetzelfde concert gaan, waar ze elkaar sowieso zullen opzoeken. So far voor de spanning bij de vraag ‘willen jullie elkaar nog eens zien?’

De dag erna gaan Chucky Michael en zijn wellicht aanstaande bride wandelen in Arcen, waar ze de date afsluiten met een gezellig stuk taart. De twee hebben inmiddels dagelijks contact en gaan deze maand uit eten, zo blijkt.

Tuitende oren

Date twee van de avond is die tussen Jos (78) en Ella (74). Eigenlijk moet ik gedurende hun hele date denken aan die ene reclame over hoortoestellen. Want. Ella. Praat. Heel. Veel. Het spreekt weliswaar in haar voordeel dat ze dat zelf ook wel weet (quote: "Ik ben niet op mijn mondje gevallen, dus als je oren gaan tuiten, hoor ik het wel.") , maar toch heb ik te doen met Jos.

Als de beste man dan eindelijk ook iets mag vertellen en geëmotioneerd praat over zijn zoontje dat destijds, nauwelijks een jaar oud, is overleden, reageert Ella met een heerlijk meelevend ‘wat vervelend’. Wat vast ontzettend empathisch is bedoeld, maar zo komt het toch niet helemaal over.

Dus ja, dan kun je allebei dol zijn op voetbal en ook op relatiegebied wat overeenkomsten hebben (scheidingen op latere leeftijd), maar dan is er, zoals Jos het verwoordt, toch geen klik.

Wow, dat haar!

Tweede dag, twee nieuwe dates. Allereerst die tussen Samira (35) en Wes (38). Het eerste wat ik denk: ik wil Samira’s haar! Wes denkt zo te zien meteen: ik wil háár! Want als hij van de trap komt, heeft hij helemaal geen oog voor gastheer Sergio. Hij wil door naar de bar, naar de gin-tonic. En naar Samira dus. Aan tafel gaat het gesprek vooral over uitgaan en vorige relaties. Samira zegt over dat laatste: "Ik ben eigenlijk al getrouwd." En net als je als kijker (én als Wes uiteraard) denkt: heuh, voegt ze eraan toe: "Geweest."

En dat is heftig verhaal nummer drie van deze aflevering; de ernstig zieke man met laatste wens. Mijn enige wens is eigenlijk dat het wat wordt tussen deze twee. Ze belanden in elk geval in de hottub, dus dat geeft de burger moed. Maar helaas, bij de aftiteling blijkt: geen vonken, wel vrienden.

Je leert nog eens wat

We sluiten deze aflevering af met de date tussen Maxine (28) en Alita (25). Want bingo-technisch mag een lesbisch koppel natuurlijk ook deze week niet ontbreken. Maxine is professioneel wakeboarder en zoekt een stoer chickie met gevoel voor humor. Alita verwoordt haar zoektocht naar de liefde als volgt: "Wanneer de zomer begint en het begint warm te worden en de dieren beginnen met elkaar… Dan begint er bij mij ook iets."

Wat er in elk geval al snel begint, is een voor mij nogal boeiend en leerzaam gesprek. Dat laatste kan aan mij liggen, hoor, maar ik had dus werkelijk nog nooit van de term gold star lesbian gehoord. Voor alle mede-hetero’s die het ook niet weten (ik neem tenminste aan dat de term in de gayscene wél bekend is), dat is dus een vrouw die op vrouwen valt en het nog nooit met een man heeft gedaan.

De diepte in

Maxine en Alita zijn beiden geen gold star lesbian. Maar wat er nou léúk is aan seks met een man, Alita heeft geen idee. Je hebt als vrouw sowieso altijd een onderdanige positie en zo’n man doorboort je een beetje, verwoordt ze nogal plastisch. En ze gaat nog even verder. "Als je dat gelúíd hoort… Ik heb weleens bij huisgenoten gehad dat ik dacht: moet ik je helpen?" Ik denk dat het voor Alita heel fijn is dat ze het nooit meer met een man hoeft te doen. Hoewel ik nou niet bepaald het idee krijg dat zij en Maxine echt de diepte in gaan (om maar in de ‘seks met mannen’-terminologie te blijven), ziet Alita een tweede afspraakje wel zitten. Maxine aanvankelijk ook, maar na een nachtje slapen krabbelt ze terug. Stiekem ben ik een beetje opgelucht, want die Alita vond ik wel erg heftig. Vast ook een trauma.

null Beeld

Ilona Oerlemans (40) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen. Voor Margriet blogt ze wekelijks over First Dates Hotel.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden