null Beeld

Ilona kijkt First Dates Hotel: ‘Persoonlijk zou ik de blaadjes volgen naar de hotelkamer van Victor’

‘Als alle blaadjes hartjes waren, dan ligt de liefde nu voor het oprapen.’ Als ik ooit een Valentijnskaart zou krijgen met deze tekst erop zou ik toch licht onpasselijk worden... Maar misschien ben ik gewoon te kritisch. Bovendien hebben we het hier niet over een Valentijnskaart, maar over de openingsoneliner van Sergggio (voor de oplettende lezer: ja, met drie keer de g omdat hij die zelf altijd zo lekker benadrukt als hij zich voorstelt) in First Dates Hotel.

En waar Sergggio is, vallen de clichés nou eenmaal als, tsja, blaadjes dus, uit de boom. Nog eentje dan – en we zijn nog steeds maar net begonnen, hè! ‘In de winter hebben mensen meer behoefte aan geborgenheid, genegenheid en warmte.’ Zal allemaal best, maar je moet er wel héél veel behoefte aan hebben, wil je de ontberingen van ‘daten on national tv’ doorstaan. Doe mij dan toch maar liever een dekentje en een beker warme chocolademelk, desnoods met een beetje rum. Warmte genoeg.

Als 'ie maar geen strafblad heeft

Neem nou Dorothée (43) die op dag twee haar entree maakt in het hotel. Zelf leg ik de lat soms misschien wat te hoog als het gaat om het vinden van een leuke man, maar Dorothée heeft die lat van haar zo’n beetje begráven. Zo vertelt ze dat ze al blij is als 'ie geen strafblad of psychische stoornis heeft. Tsja, dan word je in First Dates Hotel dus ‘beloond’ met een Bart (49). Bart die bijna poëtisch vertelt dat hij zich in zijn huwelijk dermate had ontwikkeld, dat hij openstond voor een andere relatie. Leuk geprobeerd, vriend, maar in gewoon Nederlands noemen we dat dus keihard vreemdgaan.

Verkeerde conclusies

Bart blijkt niet alleen het talent te hebben zichzelf te ontwikkelen, ook slaagt hij erin razendsnel conclusies te trekken. De verkeerde om precies te zijn. Zo gaat hij er blind van uit dat Dorothée geen verstand heeft van oldtimers (want vrouw?), vraagt hij zich tijdens het chocoladetoetje af hoe Dorothée toch zo slank blijft met al haar vreetbuien (?!?) en concludeert hij dat ze op jongere mannen valt nadat ze vertelt dat ze verliefd is geweest op een man die vijftien jaar jonger is. Ik zou zeggen: bye, bye Bart. En gelukkig denkt Dorothéé er exact zo over. En dat terwijl zij nog wel voldeed aan de checklist die Bart had voor zijn date. Geen idee waar die checklist precies uit bestond en ik wíl het ook niet weten!

Gewoon normaal doen

Gaan we verder met het tweede koppel. Margit (75) en voormalig marktkoopman Willem (82), die consequent wordt ondertiteld. Margit geeft meteen aan alles maar over zich heen te laten komen. Ik denk meteen: als dat maar niet letterlijk is. En als we dat dan maar niet in beeld krijgen. Zomaar wat hoogtepuntjes uit hun date. Op Margits vraag of Willem zeewolf wil, zegt 'ie zelf een wolf te zijn. Vervolgens vraagt hij aan serveerster Kelly of ze geen normaal vlees hebben. Van de gevulde paprika is hij al helemáál niet gediend. Of zoals hij het zelf zegt: ‘Gewoon normaal doen, ik ben maar een marktkoopman’.

Hoewel de date van weerszijden bevalt en Margit en Willem aangeven elkaar nog een keer te willen zien, blijkt bij de aftiteling dat het toch niks is geworden. Willem is weer op de markt. En ja, dat is een redelijk flauwe woordgrap.

Oesters en kleine vijvers

Gelukkig is er ook een lesbische match. Wie maar een béétje op de hoogte is van First Dates weet dat de gemiddelde aflevering niet compleet is zonder. Receptionist Ricardo is vooraf kennelijk niet op de hoogte gebracht van de seksuele geaardheid van deze nieuwe gasten. Zijn vraag aan Debby (44): ‘Op wat voor type man val je?’ Waarop Debby antwoord dat ze op vrouwen valt. Duidelijk. Wat ook al snel duidelijk wordt, is dat Debby een hondenuitlaatservice heeft. Wie weet komt zij tijdens dat uitlaten wél langs flink wat uit de kluiten gewassen vijvers. Want volgens haar van oorsprong Zeeuwse date Henriette (35) is de Zeeuwse vijver erg klein als je lesbisch bent. Er worden oesters gegeten (ook zo’n First Dates-zekerheidje) en dan is opeens Sergggio er met de rekening. Hoewel de klik er wel is, gaan Debby en Henriette beiden naar hun eigen kamer. Maar de liefde is bloeiende.

Daar zijn de jonkies

En dan zijn er nog de jonkies (doet iedereen nog mee met de First Dates-bingo? Vink maar af!). Barista Tim (20) en zijn date Femke (20). Femke die aangeeft een vriendje te missen nu ze al drieënhalf jaar geen relatie meer heeft. Ach, meisje toch… Hoewel het even spannend wordt als Femke aangeeft geen koffie te drinken - terwijl Tims overtuiging is dat vrouwen die geen koffie drinken niet het uiterste uit zichzelf halen - blijkt dit enorme verschil van inzicht toch prima te overbruggen. Wellicht hebben ze elkaar wél gevonden in de conversatie over al dan niet kunnen boeren en scheten laten, want het vervolg in de hottub laat weinig aan de verbeelding over. Net als het feit dat beide jonge tortelduifjes de volgende ochtend in dezelfde hotelkamer wakker worden.

Toch niet slecht, een score van 50%. Al vond ik het wel licht teleurstellend dat, op Tim en Femke na iedereen naar z’n eigen hotelkamer bleek te vertrekken. ‘Als alle blaadjes hartjes waren… zou ik in elk geval de blaadjes volgen naar de hotelkamer van barman Victor. Dat zou voor mij nog een reden kunnen zijn om wél mee te doen aan First Dates.

null Beeld

Ilona Oerlemans (40) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen. Voor Margriet blogt ze wekelijks over First Dates Hotel.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden