null Beeld

Ilona kijkt First Dates Hotel: ‘Je verdient meer dan iemand die alleen maar vissticks lust’

Het leven als tv-kijker vind ik soms best verwarrend. Op zich zou je denken: satire is satire en echt is echt, lekker duidelijk. Maar als je, zoals ik, elke zondagavond achtereenvolgens naar De Luizenmoeder en First Dates Hotel kijkt, lijkt die scheidslijn met de week meer te vervagen.

Laten we in vogelvlucht eens langs wat opvallende scenes gaan die gisteren voorbijkwamen. In First Dates Hotel dus, dat programma met échte mensen. Er was een vrouw met een lach die juf Ank passief agressief als ‘bijzonder’ zou omschrijven. Er was een man met een nogal interessant cadeautje voor zijn date. Er was een jongen met een minstens zo interessante culinaire voorkeur. En dan gingen die man en die jongen ook nog eens op date met een moeder en dochter. Maar echt!

Geen vonken, wel vriendschap

Afijn, laten we bij het begin beginnen. Met de half Braziliaanse Paula (24) en haar date Anton (30), die het hotel betreedt met een flinke boodschappentas en een opvallende oorbel in z’n linkeroor. Hij valt op schattige meisjes die brutaal zijn. Zij vindt mysterieuze mannen aantrekkelijk. Het grootste mysterie tijdens hun date is dat Anton continu doelloos met een vork in z’n hand zit. Anton zelf blijft in het ongewisse over wat Paula van hem vindt. Hij lijkt op dj Avicii, zegt ze. En oké, die kent hij wel, maar hoe hij eruitziet, geen idee. Hij weet sowieso niet hoe bekende mensen eruitzien. Misschien maar beter ook, want of het nou complimenteus is om met een overleden dj te worden vergeleken…

Hoewel de horoscoop-app van Paula zegt dat hun sterrenbeelden best bij elkaar zouden kunnen passen, zijn er geen vonken. Wel vriendschappelijke gevoelens, dus die app had niet helemáál ongelijk.

Het trucje en de lach

Voor date twee van deze avond verschijnt Frank (41) ten tonele. Hij doet me meteen denken aan een telg van de goochelaarsfamilie Kazan. Misschien is het wel daarom dat hij een nogal apart trucje kan: praten met z’n tanden op elkaar. Frank mag gaan eten met Claudia (39), moeder van een dochtertje van vijf. Over de relatie met de vader van het meisje vertelt ze dat hij niet kon aarden in haar huis, dat hij vond dat hun relatie saai was geworden. “Maar ja, het leven is ook niet zo spannend,” zegt Claudia. Kort samengevat: werk, kind halen, sporten, tv-kijken, je doet een keer de was…

Hoewel Frank en Claudia beiden zeggen nogal verlegen te zijn, vinden ze elkaar in gemeenschappelijke hobby’s. Genoeg gespreksstof tussen de twee. Getuige haar lach – heel veel en heel, nou ja, ‘bijzonder’ dus – heeft Claudia het in elk geval naar haar zin.

Lesje biologie

Maar dan informeert ze naar Franks eerdere relatie en wordt het tóch even ongemakkelijk. Hij vertelt een relatie van dertien jaar te hebben gehad en Claudia vraagt vervolgens of-ie in die relatie ook kinderen heeft gemaakt. Nee dus, want hij had geen kinderwens. Claudia zelf zegt ook niet echt een kinderwens te hebben gehad, maar ja (fonetisch opgetikt): ‘Ge weet wel hoe kinderen gemaakt worden? In principe hoeft da maar één keer te gebeuren.’

Gelukkig loopt het gesprek na dit intermezzo weer net zo soepel als daarvoor. En de zaken in de keuken gaan ook voorspoedig, want opeens staat het dessert voor hun neus.

Claudia zegt dat er wel wat met de ogen is getwinkeld en dat is Frank kennelijk ook opgevallen, want er komt een tweede date. En een zoen. Bij de aftiteling zien we ook nog dat er een vierde date in de planning zit. Goede truc, Frank!

Dubbel ongemak

Nou dacht ik persoonlijk dat meedoen aan een programma als dit op zich al ongemakkelijk genoeg is. Maar het kan dus nóg ongemakkelijker, blijkt. Hoe? Door samen met je moeder mee te doen! Loes (56) en Joska (23) hebben daar zelf gelukkig geen last van en dus worden wij kijkers verblijd met een interessante dubbeldate. Als moeder en dochter samen de trap afdalen, zegt Sergio dat ze er zo relaxed uitzien. En dat terwijl de doodsangst zo’n beetje van Joska’s gezicht valt af te lezen. Barman Victor heeft overduidelijk meer mensenkennis, want al na één blik op de twee zegt hij: ‘Zenuwachtig?’ Om ze vervolgens snel een drankje in te schenken.

Gelukkig wordt Joska al snel uit haar lijden verlost als haar date Timothy (27) naar beneden komt. En ook gelukkig: zij heeft dan geen benul van zijn beste openingszin die hij in zijn voorstelfilmpje al met ons heeft gedeeld.

Vreemde kostganger

Voor wie het heeft gemist: ga even zitten. Komt-ie: ‘Weet je wat er interessant is aan jouw foto’s of aan jouw gezichtje? Jij hebt echt de juiste verhouding lief en seks.’ Ik had die lieve Joska echt een andere allereerste date gegund. Want Timothy mag het dan wel raar vinden dat de moeder van zijn date aan de bar naast haar zit als hij het restaurant betreedt, ík vind het nogal raar dat je als volwassen vent op het gebied van vis alleen maar vissticks lust. Maar goed, ieder z’n ding en respect en zo. De paddenstoelensoep die hij heeft besteld, is in elk geval óók al niet zijn ding, want, zoals hij het zelf formuleert nog voordat hij een hap heeft genomen: ‘Dit ziet eruit alsof ik het niet nog een keer ga bestellen.’

Bijzonder ‘relatiegeschenk’

Wat er nog meer uitziet alsof het niet nog een keer gaat gebeuren? De date! En dat blijkt te kloppen. Timothy vond het wel gezellig, maar had nog niet echt een heel groot gevoel in z’n buik. Tsja, dat krijg je ervan als je niks lust, daar wordt je buikje niet voller van, jongen.

Joska heeft de smaak van het daten te pakken. Daarop kan ik alleen maar zeggen: go for it, girl! En je verdient beter dan iemand die alleen maar vissticks lust!

De date van moeder Loes met Rob (54) begint bijzonder. Hij heeft een cadeautje voor haar meegenomen. Wat op het eerste oog natuurlijk vooral heel lief is. Maar bij navraag blijkt het te bestaan uit een stressballetje en een crème met botox erin. Kennelijk doet hij werk in die branche. Ik ben onmiddellijk blij voor Loes dat hij geen seksshop bezit...

Kruis op tafel

Het gesprek gaat vooral over vorige relaties en pogingen tot daten via een site. En dan gaat het opeens heel diep. Loes vertelt over haar scheiding en gooit er zinnetjes uit als ‘je mag een narcist niet verlaten’. Ze vertelt dat ze door haar ex-man is vernederd, gekleineerd en bedreigd. Robs commentaar: ‘Elk huisje heeft zijn kruisje.’ Zo is het natuurlijk ook, maar je hoeft dat kruis toch niet bij een eerste date meteen, bam, op tafel te smijten?!

Geen idee of dit de reden is, maar in elk geval kan Loes huiswaarts met haar stressballetje en botoxcrème, want Rob dirigeert haar vriendelijk naar de befaamde ‘friends zone’. Om nog maar een keer met juf Ank te spreken: zo veel ontboezemingen vind ook ik heel bijzonder.

null Beeld

Ilona Oerlemans (40) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen. Voor Margriet blogt ze wekelijks over First Dates Hotel.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden