null Beeld

Ilona kijkt First Dates Hotel: ‘Hij is militair brandweerman. Daar krijg ik fantasieën bij’

Soms is het in First Dates Hotel net als het in het gewone leven kan zijn: saai een kabbelend. En net als in het gewone leven moet je er dan toch zelf een feestje van proberen te maken. Of, als dat niet lukt, je gewoon voegen naar het kabbelen en denken: volgende keer beter.

Meteen maar een spoiler: dat ‘volgende keer beter’ geldt deze week voor alle vrijgezellen, want er is uiteindelijk niet één succesvolle match. Gelukkig zijn er wel verschillende wegen die naar al deze desillusies leiden, dus voor ons kijkers alsnog voldoende afwisseling.

Uit de kast…

Laten we beginnen bij Flip (58) en Rob (56), beiden vader van twee volwassen kinderen. Dat er ook totaal verschillende wegen naar het vaderschap kunnen leiden, blijkt al snel. Flip is na een huwelijk van 23 jaar tien jaar geleden uit de kast gekomen. Rob wist al op zijn vierde dat hij homo was en is vader geworden door te reageren op een oproepje van een lesbisch stel met een kinderwens. Andere route, zelfde resultaat. Vooral Flip is erg te spreken over deze overeenkomst. En als blijkt dat ze beiden Tweelingen zijn met als ascendant Leeuw lijkt hij al bijna een datum te willen prikken voor de bruiloft. Rob is iets behoudender. Hij vindt het leuk dat Flip ‘de gretigheid heeft van iemand die nog niet zo lang uit de kast is’ en dat-ie het uiterlijk heeft van een brave meneer, maar dat er ook een stoute meneer in zit.

…in de meneer

Laat ik de grap over een stoute meneer die ergens in zou moeten zitten gewoon maar even niet maken. Al wordt de verleiding wel érg groot als Flip tussen neus en lippen door vertelt dat hij in de afgelopen tien jaar zeven relaties heeft gehad… Wat hij zelf overigens niet eens echt veel blijkt te vinden. Met een glimlach van oor tot oor betaalt hij de rekening, om vervolgens vanuit zijn hotelkamer al net zo breed glimlachend te facetimen met zijn kinderen en te vertellen hoe happy hij is en hoe leuk de date was. En dat het inderdaad, zoals hij al voorvoelde, iemand uit de creatieve hoek was. Rob is namelijk regisseur van toneelstukken. In die hoedanigheid zorgt hij in elk geval voor een toch nog onverwachte plotwending. Want hoewel Flip smoorverliefd is, ziet Rob uiteindelijk toch te weinig overeenkomsten voor een toekomst samen.

Duidelijk beeld

Date twee is die tussen Nienke (25) en Nick (27). Nienke heeft zich ontworsteld aan de zeer christelijke geloofsgemeenschap én het gezin met zestien broers en zussen waarin ze is opgegroeid. En hoe! Haar kleding laat in elk geval weinig aan de verbeelding over. Terwijl wij als kijkers een behoorlijk goed beeld krijgen van wat er ónder die kleding zit, blijkt Nienke al een goed beeld te hebben van haar toekomst. Ze wil trouwen, twee kinderen en maar één keer bevallen.

Nick zegt dat hij het aantrekkelijk vindt als een vrouw ambitieus is. Maar of hij daarmee ook dít soort ambities bedoelt... Over haar kledingkeuze is hij in elk geval wel te spreken.

Het gesprek aan tafel gaat niet echt de diepte in. Na afloop blijkt dat beiden het wel een leuke date vonden, maar dat vooral Nienke zich niet comfortabel genoeg voelde om zich bloot te geven. Einde oefening.

Aaah, een brandweerman!

Nieuwe dag, nieuwe kansen. Nou ja, niet echt, want ik had al verklapt dat het allemaal op niets is uitgedraaid, maar laten we even doen alsof. De voortekenen zijn immers prima als het gaat om de date tussen Floor (25) en Robert (32). De serveersters vinden het een knap stel en qua uiterlijk zijn ze ook wel over elkáár te spreken. Maar ja, zoals we inmiddels allemaal weten: het gaat in het leven en de liefde ook om de inhoud. En die lijkt er toch niet echt te zijn, afgaande op de gespreksstof. Oké, ze praten wat over werk (zij is verpleegkundige, hij militair brandweerman. En ja, ook ík krijg daar fantasieën bij) en over het al dan niet willen van kinderen, ooit. Ze zijn het erover eens dat je elkaar dan eerst wat beter moet leren kennen. Samen op vakantie moet gaan bijvoorbeeld en een tijdje moet samenwonen. Verstandig.

Genoeg woordgrappen

Hij betaalt de rekening, ze willen elkaar nog een keer zien, geven elkaar drie zoenen en dat was dat voor nu. Mocht je je afvragen: hoeveel woordgrappen zouden de programmamakers weten te verzinnen bij een datende brandweerman? Het antwoord luidt: drie. Of althans: misschien waren het er nog veel meer, maar zijn er na de montage drie overgebleven. Ten eerste is daar de voice-over die tijdens het gezamenlijke ontbijt van Floor en Robert zegt dat ‘het vuurtje nog niet is gedoofd’. Bij de aftiteling blijkt echter dat ‘de vonken niet zijn overgeslagen’ en dat Robert hoopt ‘het hart van iemand anders in vuur en vlam te zetten’. Wederom zal ik me inhouden, want er zijn er echt nog veel meer te verzinnen. Van een heel ander (en nog veel bedenkelijker…) niveau ook.

Dat scheelt een haar

Bij date vier van de avond hebben we een primeur. Maar daarover zo meer. Eerst maar eens de twee gelukkigen voorstellen. Wessel (30) vindt zichzelf een hopeloze romanticus en wordt het allerverliefdst op vrouwen met mooi haar. Komt dat even goed uit. Zijn date Pia (29) hééft namelijk mooi haar. Zij zoekt dan weer een mannelijke man en dat komt net even iets minder goed uit. Of zoals Pia het zelf verwoordt als ze Wessel ziet: ‘Het is een ander type dan waar ik normaal op zou vallen.’ Wat voor type Wessel dan precies is? Een type met lang haar. Lang haar dat hij ook weleens in een knot draagt, zo vertelt hij als Pia daarnaar vraagt, maar nu dus los. Heel erg los. Hij probeert dat nog te vergoelijken door te vertellen dat hij aan het oefenen is met vlechten, maar daardoor schiet Pia alleen maar in de lach.

Plasprimeur

Op zich hebben de twee nog best een goed gesprek. Met een gedeelde liefde voor koken en backpacken zijn er dan ook genoeg overeenkomsten. Wessel vertelt over de genetische hartafwijking die hij heeft en hoe dat zijn levensinstelling heeft veranderd. Pia luistert aandachtig. En dan gebeurt het… (tromgeroffel) Pia gaat plassen! Waar dat bij de gewone First Dates-afleveringen schering en inslag is, is Pia de eerste van dit seizoen First Dates Hotel. Geen idee of ze vanaf het toilet ook traditiegetrouw een hulplijn heeft gebeld, maar het biedt Wessel de kans om snel te evalueren met Sergio. Hij wil haar graag nog een keer zien, antwoord hij op de vaste vraag, maar Pia knalt er meteen een ‘Van mij hoeft het niet’ in. Au! Wessel vindt het erg jammer, maar zegt: ‘Het is haar keus.’ En juist dat ene woordje ‘haar’ vind ik in dit geval grappig en symbolisch tegelijk.

null Beeld

Ilona Oerlemans (41) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen. Voor Margriet blogt ze wekelijks over First Dates Hotel.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden