null Beeld

Ilona kijkt First Dates Hotel: ‘Als alles wat je aanraakt lesbisch wordt, snap ik dat hij afstand houdt’

Net als in het echte leven gaan ook in First Dates Hotel zekerheden gepaard met grote mysteries. Laten we maar even bij die zekerheden beginnen, want een beetje houvast is wel zo prettig om een nieuwe week mee te beginnen.

Vorige week konden we op onze fictieve First Dates Hotel-bingokaarten al de oesters, het lesbische koppel en de jonge potentiële geliefden wegstrepen. En ook nu was het weer bingo. Lesbisch koppel? Check! Jong stel? Check! En dan hadden we ook nog de ongemakkelijke stilte én de mannen die de rekening betaalden en van splitsen niets wilden weten. Die twee vaste ingrediënten compenseerden het gebrek aan oesters (zo’n ander vast ingrediënt in dit programma) wat mij betreft ruimschoots.

Vol van de liefde (hoop ik dan maar)

Wat mij meteen bij het eerste grote mysterie brengt: wat gebeurt er toch met al dat eten dat zo druk en schijnbaar liefdevol wordt bereid door de koks? Voor wie doen ze dat? Waar gaat het naartoe? In elk geval niet naar de datende deelnemers, want die komen er – voor zover wij argeloze tv-kijkers dat te zien krijgen – maar karig vanaf. Maar ach, de liefde gaat door de maag, dus in het beste geval zitten zij toch al vol als ze hun tafelgenoot eens diep in de ogen hebben gekeken.

Bij het lesbische koppel van deze week zat dat meteen wel goed. Corry (68) en Lisette (70) vonden elkaar in zo’n beetje álles. In hun voorgeschiedenis (beiden getrouwd geweest met een man en op latere leeftijd uit de kast gekomen), hun heftige ervaring met een ex-geliefde die overleed en… in het woordje 'vastleggen'.

Hottub of gedeelde kamer?

Voor wie het heeft gemist: Lisette heeft als hobby fotograferen en legt dus graag dingen vast. Waarop Corry antwoordt dat ze niet zo graag vastligt. Oké dames, ik gun jullie het geluk van harte maar… too much information! Ontdek elkaars plekjes maar fijn in alle privacy, goed?

Over privacy gesproken; dat vind ik dus ook een mysterieus dingetje in First Dates Hotel. Misschien ligt het aan mijn iets te hoge verwachtingspatroon, dat heb je weleens in het leven, maar voordat dit programma begon, dacht ik: oké, dus als de date bevalt, gaan ze samen naar een hotelkamer. Interessant. Niet dus. Er lijken, na een geslaagde date, vier opties te zijn. In volgorde van ‘spannend’: 1. Beiden vertrekken naar hun eigen kamer. 2. Beiden gaan bij een kampvuurtje onder een dekentje zitten. 3. Beiden nemen plaats in de hottub (waar al dan niet wordt getongd). 4. Beiden vertrekken naar dezélfde hotelkamer.

Een beetje magie

De 21-jarige Bart en zijn even oude date Joy stranden vooralsnog bij optie 2. En hebben het koud onder hun dekentje. De voorzet van serveerster Kelly om wat dichter tegen elkaar aan te kruipen, wordt jammerlijk gemist. Door Joy vermoedelijk omdat ze nog nooit een vriendje heeft gehad. Bart is waarschijnlijk bang om iets te verpesten. Want: ‘Alles wat ik aanraak, wordt lesbisch.’ En dat terwijl er dan al een voorzichtige eerste kus is geweest om te bevestigen dat ze allebei een tweede date willen. Ik had stiekem gehoopt dat Bart even mee mocht naar de hotelkamer van Joy. Al was het maar vanwege de Micky Mouse-deken en het Winnie the Pooh-kussentje dat ze had meegebracht om voor wat extra magie te zorgen. Hoe het nu is met de twee wordt mij uit de aftiteling niet helemaal duidelijk, maar ik hoop op een happy end. Ja, óók op díé manier!

Niet oppervlakkig. Hoewel…

Over Angelique (36) en Wesley (ook 36) kan ik vrij kort zijn. En dat terwijl het nog wel zo veelbelovend begon. Ten eerste met de omschrijving van Angelique van het type man dat ze zoekt: niet iemand die oppervlakkig is. Ik denk dat de eerste vrouw die wél een oppervlakkige vent wil nog geboren moet worden, maar dat terzijde. Oppervlakkig líjkt Wesley niet, met het schilderij dat hij heeft meegebracht en dat naar eigen zeggen zijn leven symboliseert: kleurrijk en een warboel. Daarnaast doet hij aan triatlons; je moet wat als je stopt met roken. Wel fijn voor Sergio dat Wesley met jas aan de trap afdaalt (Waaróm gast? Je komt uit een hotelkamer!). Zo kan hij tenminste meteen in zijn gastheerrol schieten. Aan tafel gebeurt er weinig spannends en de aftiteling leert dat Angelique Wesley heeft gekoppeld aan haar beste vriendin. Bijna iedereen blij dus.

Kamertje Cruijff

En dan… is het ein-de-lijk tijd voor de man op wie ik me al sinds de voorstukjes verheug. De man met de excentrieke kleding en al net zo excentrieke snor. Hij blijkt Mounssif te heten en is 32. Dat hij iemand zoekt die zichzelf is en daarbij zegt ‘want er zijn al genoeg anderen’ vind ik eerlijk gezegd best teleurstellend. Zó’n aparte verschijning en dan zó’n cliché gebruiken. Maar als voetbalfanaat vergeef ik hem deze open deur onmiddellijk als hij roomservice belt en zegt: ‘Met Mounssif van kamertje Cruijff.’

Verder blijkt hij te beschikken over zelfspot én zelfkennis. Hij kan zich goed voorstellen dat mensen hem zien en denken: wat is dat voor vage verschijning? ‘Maar als je het vijf of tien minuutjes geeft, kan ik best een aardige gast zijn,’ voegt hij daaraan toe. En zijn woordspeling ‘Marokkaas’ (hij is half Marokkaans en half Nederlands) vind ik ook lollig.

Goede score

Mounssifs date is de 25-jarige Canisha die voorafgaand aan haar date met haar moeder facetimet om wat kledingadvies in te winnen. Ze ziet er prima uit, daar niet van, maar bij iemand als Mounssif ben je natuurlijk sowieso underdressed. Het gesprek tussen de twee valt geen moment stil en lijkt wel tot iets meer te kunnen leiden. Hij wil dan ook graag nog eens een drankje doen buiten de camera’s om. Zij zegt zijn snor interessant te vinden, maar drukt de hare als het op het finale oordeel aankomt. De romantische klik is er niet. Zo jammer! Kennelijk weigeren de programmamakers ook zich hierbij neer te leggen, want ze melden ons nog even dat Mounssif en Canisha wel nummers hebben uitgewisseld en dagelijks appen. Dat lijkt op een score van 75%. Maar, om maar eens op een Sergio-waardige manier af te sluiten: niets is zeker. Zéker niet in de liefde.

null Beeld

Ilona Oerlemans (40) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen. Voor Margriet blogt ze wekelijks over First Dates Hotel.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden