null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Ilona bezocht een concert van Waylon: ‘Sterk spul hoor, die country…’

Heel veel mensen vinden iets van Waylon. Ik ook. Ik vind hem fantastisch. Dat vind ik al sinds ik hem voor het eerst zag in Holland’s got talent in 2008. Bijna twaalf jaar geleden alweer en in al die jaren heb ik hem vaak live zien optreden. En al even zo vaak was dat te gek.

Toegegeven: niet echt een journalistiek onafhankelijk uitgangspunt voor het schrijven van een recensie. Maar ach, regels zijn er om ook zo af en toe aan je (cowboy)laars te lappen, toch?

Recht uit het hart

Afgelopen zaterdag zag ik Waylon in de Stadsgehoorzaal in Leiden, waar hij stond met zijn theatertour 'My heroes have always been cowboys'. Een titel die verwijst naar een lied van één van Waylons muzikale helden: Waylon Jennings. Aan de hand van die muzikale helden nam Waylon ons mee op reis door zijn verleden. Een bewogen verleden, waarover hij in alle oprechtheid en ook met de nodige zelfspot vertelde. Zijn drugsgebruik, de soms moeizame relatie met zijn ouders, de vader die hij niet heeft kunnen zijn voor zijn zoon. Nou ja, eigenlijk alle dingen die je ook in de betere roddelbladen hebt kunnen lezen, maar dan in zijn eigen woorden. Misschien heel soms iets te veel woorden als je vooral voor de muziek komt, maar wel recht uit het hart en dat raakte mij dan toch.

Sterk spul

Maar goed, nog veel liever dan ik Waylon hoor praten, hoor ik hem zingen. En dat deed-ie gelukkig ook volop. Voor de pauze nummers die veel voor hem hebben betekend, na de pauze nummers van zijn nieuwe cd Human. Zoals ik al bekende: als het om Waylon gaat, ben ik niet bepaald objectief. Ik houd van zijn stem, van de gevoeligheid erin en het soms rauwe randje erop. Een stem waarmee hij zo’n beetje álles kan zingen. Maar country is favoriet. Dat is het genre dat door zijn muzikale aderen stroomt, waarmee hij is grootgebracht en dat hij nu zo vol overgave zelf zingt. En zoals dat soms gaat met goede muziek: als iemand die met hart en ziel overbrengt, zit ik op een gegeven moment toch afwisselend met een grote glimlach en vochtige oogjes te luisteren. Sterk spul hoor, die country…

Lange avond

Nou was het zaterdag wel zo dat de hele zaal zicht- en hoorbaar zat te genieten, dus kennelijk was het ook objectief gezien een goede avond. Lekker lang ook, want ‘we’ begonnen om 20.15 uur en stonden even voor middernacht weer buiten. Van mij had het gerust nóg langer mogen duren, maar dit was, op z’n Hollands gezegd, al enorm waar voor je geld. Gelukkig hebben we de cd’s nog. En ga ik in het nieuwe jaar gewoon nóg een keer. Dan wordt het voor mij een thuiswedstrijdje in Carré. Ik heb er nú al zin in om weer naar al die fijne nummers te luisteren. Wellicht ten overvloede dus, deze tip, maar… ga! Waylon tourt nog tot half mei 2020 door het land. Of op z’n country’s: on the road again.

Beeld| ANP

null Beeld

Ilona Oerlemans (40) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen.

Redactie MargrietANP Kippa
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden