null Beeld

Iets vergeten? Dan ben je juist intelligent!

Altijd alles onthouden is niet per definitie een teken van intelligentie. Vergeten is een natuurlijk proces van het menselijk brein. En op de lange termijn maakt vergeten ons zelfs slimmer.

Het gaat erom dat je dingen in de grote lijnen kunt onthouden, dat is beter dan wanneer je kleine details moeiteloos kunt oplepelen. Wetenschappers aan de universiteit van Toronto ontdekten dat onze hersenen van zichzelf extreem slim zijn en filteren welke gebeurtenissen de moeite waard zijn om op te slaan. Je kunt tenslotte niet alles onthouden. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neuron, zo bericht Metro.

Hippocampus

Zoals je ongetwijfeld weet, bestaan de hersenen uit meerdere onderdelen. In de hippocampus worden onze herinneringen opgeslagen. Dit hersendeel kan zelf de belangrijkste details uit gebeurtenissen filteren en opslaan. Is er iets niet belangrijk? Dan wordt het vaak ook niet opgeslagen. En dat is maar goed ook. Want wanneer ons brein vol zit met gedachten – en wij mensen hebben maar liefst 30.000 tot 40.000 gedachten op een dag – kan het een lastige opgave worden om efficiënt beslissingen te blijven nemen.

Bovendien worden door deze hersenfunctie onjuiste gedachten verwijderd of overgeschreven. Heb jij bijvoorbeeld altijd gedacht dat Krakau de hoofdstad is van Polen en kom je erachter dat het toch echt Warschau is? Dan wordt die veronderstelling makkelijker verwijderd of overgeschreven wanneer je geheugen niet honderd procent is, oftewel als je weleens iets vergeet.

Herinneringen

Onze hersenen hebben de neiging om herinneringen aan dingen die zijn gebeurd (episodische herinneringen) sneller te vergeten dan algemene kennis (semantische herinneringen). En dat is maar goed ook. Want weten welke jurk je zes weken geleden precies aan had, is maar zelden relevant.

"Het beginsel van de hersenen is om alles te vergeten, behalve dingen die heel belangrijk waren", vertelt mede-auteur van de studie Blake Richards, professor aan de Canadese universiteit. Dat geldt voor mooie dingen, maar we krijgen ook traumatische gebeurtenissen niet uit ons systeem. Dit doordat onze hersenen willen dat we ze ons blijven herinneren, meldt de website theverge.com

Overleven

Net als andere delen van ons lichaam is ook de werking van het geheugen gericht op zaken die nuttig zijn om te overleven. Een goed geheugen betekent dus niet per se dat je veel feiten kunt onthouden, maar dat je kunt onthouden wat je nodig hebt vanuit evolutionair perspectief'. In het geval van herinneringen zijn onze hersenen waarschijnlijk door de evolutie gevormd om alleen dingen vast te houden die relevant zijn om te overleven. Wat dat zegt over mensen die altijd hun trouwdag of de verjaardag van hun partner vergeten, vermeldt het onderzoek niet. Misschien kunnen ze 'de evolutie' de schuld geven?

Bronnen | Metro en theverge.com

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Bekijk hieronder een wel heel bijzonder huwelijksaanzoek. Deze man vroeg zijn vriendin ten huwelijk in de bioscoop. Lees hier wat daaraan voorafging.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden