null Beeld

Huisartsen geschokt over lage opkomst bij coronavaccinatie

Het lijkt er op dat veel mensen nog erg huiverig zijn als het gaat om het AstraZeneca-vaccin. Huisartsen in het hele land merken namelijk dat de opkomst voor vaccinaties flink tegenvalt. Een Rotterdamse huisarts vertelde maandagavond bij de talkshow ‘Beau’ dat hij de overgebleven AstraZeneca-vaccins onder kennissen heeft verdeeld.

Naast de lage opkomst krijgen huisartsen ook aan de lopende band vragen over het AstraZeneca-vaccin, terwijl ze hier eigenlijk geen tijd voor hebben.

“Maar dertig procent komt vaccin halen”

De Rotterdamse huisarts Matthijs van der Poel vertelde gisteravond bij ‘Beau’ dat van de kwetsbare groep maar dertig procent een vaccin komt halen. “Ik moet als een soort marktkoopman rond gaan bellen om de vaccins kwijt te raken,” aldus Van der Poel. Een huisarts in een andere wijk in Rotterdam berekende dat ze één werkuur per vaccin kwijt was, om aan patiënten uit te leggen dat de prik toch echt de moeite waard is.

Lees ook: Let op: valse RIVM-uitnodigingen voor vaccinatie in omloop

Wisselende signalen van huisartsen

En het is niet alleen in Rotterdam zo. Monique Roedoe van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laat in een interview met het Nederlands Dagblad weten dat ze ‘wisselende signalen’ krijgt over de opkomst bij huisartsen. Zo zijn er wijken waar negentig procent van de mensen, die een afspraak voor een vaccinatie heeft, komt opdagen, maar dat is niet overal zo. Huisartsen in Zwolle meldden afgelopen weekeinde een opkomst van vijftig tot zestig procent. Ook in Rotterdam viel de opkomst, volgens de LHV, vorige week zwaar tegen.

“Veel druk op praktijken”

Omdat het AstraZeneca-vaccin de afgelopen weken erg negatief in het nieuws is geweest (het zou in zeldzame gevallen voor trombose kunnen zorgen) krijgen de huisartsen ook veel telefoontjes van bezorgde mensen. “Het is begrijpelijk dat mensen juist hun huisarts bellen, maar het zorgt voor veel druk op de praktijken,” zo vertelt Roedoe in de krant. “Mensen besluiten zelf wat ze doen. Het enige wat wij kunnen vertellen, is dat het risico om ernstige corona te krijgen vele malen groter is, dan het risico van het vaccin.”

Onderzoek NOS

Uit een onderzoek van NOS blijkt dat momenteel vier op de tien zestigplussers (42 procent), die nog gevaccineerd moeten worden, geen behoefte meer hebben aan deze specifieke prik. 55 procent is nog wel bereid AstraZeneca te nemen. De vaccinatiebereidheid met AstraZeneca staat in schril contrast met die voor de andere beschikbare vaccins. 92 procent van de zestigplussers is bijvoorbeeld bereid om een prik met Pfizer te krijgen.

Bron | RTL Nieuws, NOS

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden