null Beeld Ramon van Flymen
Beeld Ramon van Flymen

Hugo de Jonge vertelt wat voor impact zijn werk heeft op zijn gezin

Hugo de Jonge is minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maar momenteel kennen we hem vooral als coronaminister. En die baan zorgt voor een intens leven. Niet alleen voor hemzelf, maar voor zijn hele gezin.

In een persoonlijk interview met de Volkskrant vertelt De Jonge over de impact van zijn baan op hemzelf, zijn vrouw en kinderen.

Hugo de Jonge

"Laat ik niet onder stoelen of banken steken dat ik het zwaar heb gehad de afgelopen anderhalf jaar", vertelt de minister. Niet alleen is zijn baan als coronaminister loeidruk - "Ik probeer eens in de week 's avonds thuis te eten, maar zelfs dat is de laatste tijd vrijwel niet gelukt" - hij krijgt ook de nodige meningen van heel Nederland te verdragen.

Op een gemiddelde dag krijgt Hugo de Jonge 5000 tot 6000 berichten via social media, maar er zijn ook dagen waarop dat dik over de 10.000 gaat. Uiteraard zijn dat niet alleen maar leuke berichten, maar veelal haatreacties. “Soms voelt het alsof ze elke dag met een trein over je heen rijden.”

De Jonge beaamt dat het voor iedereen een ongelooflijk intense periode is, en hij ziet dat mensen hun machteloosheid en frustratie projecteren op diegene die ze verantwoordelijk achten. "Dat virus kun je niet zien en mij wel, dus dat maakt het makkelijker om boosheid op mij te projecteren."

Dreigbrieven

En het blijft niet alleen bij social media, mensen weten de minister ook thuis te vinden. "Soms remt hier een auto voor de deur en wordt er iets aardigs geroepen, soms wordt er gescholden. We krijgen zowel bedankkaartjes als dreigbrieven door de brievenbus. Of mensen die van heinde en verre een bloemetje komen brengen."

Volgens De Jonge hoort de aandacht die hij krijgt als minister er nou eenmaal bij, maar voor de kinderen is het "heel intens". "De eerste keer dat iemand een selfie met je wil maken is geinig, maar als het aan de lopende band gebeurt en overal het hele terras je zit aan te staren, dan is dat zeker voor pubers niet altijd een feest."

'Met hart en ziel, maar ook met huid en haar'

Of ze straks dan eindelijk even kunnen bijtanken met een welverdiende zomervakantie? Dat wel, maar wel korter dan gehoopt. “We zouden twee weken naar Italië gaan, maar de eerste week op de camping heb ik geschrapt. Er moet nog te veel gebeuren.”

Gelukkig is zijn gezin 'maximaal flexibel' en hebben ze alle begrip voor het werk van de minister, dat hij doet met alles wat hij in zich heeft. "Ik ben in maart 2020 voor die taak gesteld, en vanaf dat moment heb ik met alles wat ik in me heb mijn werk gedaan. Dat doe ik met hart en ziel, maar ook met huid en haar."

Lees ook ons interview met Hugo de Jonge en zijn moeder Teunie: ‘Dat hij de politiek in ging, vond ik eerst niet leuk’

Bron | de Volkskrant

Beeld | ANP

Kirsten ZijderveldRamon van Flymen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden