null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hugo de Jonge houdt voet bij stuk: terrassen mogen níet open

Meerdere horecaondernemers zijn van plan om aanstaande dinsdag hun terrassen weer open te gooien, of het nou mag of niet. Minister Hugo de Jonge laat vandaag weten dat hij zeker begrip heeft voor hun situatie, maar dat het kabinet niet van plan is om op korte termijn de terrassen weer te openen.

“Ik begrijp de moeheid en frustratie. Maar we moeten het niet doen”, aldus De Jonge.

'Het is genoeg geweest met de regels'

Verschillende horecabazen lieten gisteren weten dat de grens is bereikt. Het kabinetsbesluit om cafés en restaurants nog langer dicht te houden is volgens hen niet langer houdbaar. “Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land”, aldus horeca-ondernemer Johan de Vos, die voorzitter is van de Bredase horeca-afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, tegen RTL Nieuws. “Het is genoeg geweest met de regels.” Daarom roepen ze alle horeca in Nederland op om op dinsdag 2 maart de terrassen open te gooien.

Terrassen voorlopig niet open

En dat zal illegaal zijn. De Jonge laat vandaag namelijk weten dat het kabinet niet ingaat op de wens om voor aanstaande dinsdag, de deadline die een groep horecabazen heeft gesteld, de terrassen weer te mogen openen. “Het kan gewoon niet”, zo laat hij weten. “We moeten niet opeens rücksichtslos allerlei dingen gaan openen. Dan zijn we straks weer terug bij af.” De minister laat weten dat er de komende tijd wél voorbereidende gesprekken worden gevoerd, waarin wordt besproken hoe de horeca weer langzaam open kan. Maar dan moeten de cijfers dat wel toelaten.

Lees ook:

Scholen, horeca en andere bedrijven mogen mensen zonder vaccinatie weigeren

'Meer bewegingen, meer ontmoetingen'

Het zijn overigens niet alleen de horecabazen die willen dat de horeca weer open gaan. Een ruime meerderheid van de burgemeesters die verenigd zijn in het Veiligheidsberaad willen ook dat de terrassen openen. Mensen zoeken de ruimte toch wel op, en dat valt niet meer te handhaven, zeggen de burgemeesters. De Jonge is het hier echter niet mee eens. “Het zou zorgen voor meer bewegingen, meer ontmoetingen, meer contacten.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden